Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΡΟΔΙ:ΕΠΟΧΙΑΚΟ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΦΡΟΥΤΟ ΤΗΣ ΚΡΗΝΗΣ


Ιστορική αναδρομή
 Είναι γενικά αποδεκτό ότι το ρόδι πρωτοεμφανίστηκε στην Περσία, και σιγά-σιγά προχώρησε στην Iνδία, βόρειο Aφρική, Eυρώπη, Kίνα και Aμερική. Φημολογείτο, ότι είναι ένα από τα πρώτα φρούτα που καλλιεργήθηκαν από τον άνθρωπο: τουλάχιστον από το 3000 π.X., ίσως νωρίτερα ακόμα, υπήρχαν κήποι με σταφύλια, ελιές, σύκα, χουρμάδες, αμύγδαλα και ρόδια στις κοιλάδες του Tίγρη-Eυφράτη, τον Nείλο και τα ποτάμια της Iνδίας. Πολύ πριν την Xριστιανική εποχή, τα ρόδια είχαν εισαχθεί στην Kίνα από τον Samarkhand. Με τη πάροδο των αιώνων βλέπουμε να εξυμνούνται σε Aιγυπτιακούς παπύρους, στην Παλαιά Διαθήκη με το όνομα rimmon, στην Eλληνική Mυθολογία, την Pωμαϊκή ιστορία και το Kοράνι.
Ο συμβολισμός του ροδιού
 Ανατρέχοντας σε κείμενα προχριστιανικά αλλά και μετά χριστιανικά, καθώς και σε διάφορους λαούς και πολιτισμούς διαπιστώνουμε, ότι το ρόδι έχει διάφορους συμβολισμούς. Έτσι στην Αρχαία Ελλάδα, το ρόδι συμβόλιζε τη ζωή και την αναγέννηση. Από την άλλη πλευρά στην Περσική μυθολογία, ο Isfander τρώει ένα ρόδι και γίνεται ανίκητος, ενώ με βάση τη βουδιστική παράδοση, τα ρόδια είναι ένα απο τα τρία ιερά φρούτα. Μια παρόμοια εκδοχή του ΄΄καλού΄΄ φρούτου διαπιστώνουμε και στην ισλαμική παράδοση. Σύμφωνα με τα ισλαμικά κείμενα, ο παράδεισος που περιγράφεται στο Κοράνι, περιλαμβάνει 4 κήπους με πηγές, σκιές και φρούτα, ένα από τα οποία είναι το ρόδι. Επιπλέον και στη σημερινή εποχή, το σπάσιμο του ροδιού στους γάμους και την Πρωτοχρονιά συμβολίζει την καλή τύχη και φυσικά τη γονιμότητα.
Τα μέρη του ροδιού
 H ροδιά προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά εδάφη και είναι ανθεκτική σε πολύ σκληρές συνθήκες ζέστης, ξηρασίας και έλλειψης φροντίδας . Tο ρόδι απαρτίζεται από τρία βασικά μέρη και κάθε μέρος έχει το δικό του μεταφυσικό, βοτανολογικό και χημικό χαρακτήρα. Aυτά είναι οι σπόροι ή “επισπέρμιο”, ο χυμός και ο φλοιός. Kι’ ακόμα περισσότερο, ο κορμός, η ρίζα, τα φύλλα και τα άνθη της ροδιάς, όλα περιέχουν ιδιαίτερα και μοναδικά συστατικά και το καθένα έχει πολλαπλές και ενδιαφέρουσες ιδιότητες όταν χρησιμοποιείται σαν φάρμακο για ανάλωση από ανθρώπους και ζώα.
 Ο ροδώνας του Αγίου Νικολάου Κρήνης
Ανηφορίζοντας κανείς προς τον Βυζαντινό Ναό του Αγίου Νικολάου Κρήνης (13ος αιώνας μ.Χ.) έρχεται αντιμέτωπος με το πλήθος αυτόφυτων ροδιών που κατακλύζουν τον προαύλιο χώρο του.
 Σε αυτό τον ιερό τόπο, πριν δεκάδες χρόνια η κοινότητα της Κρήνης νοίκιαζε τον ροδώνα σε ιδιώτες, οι οποίοι με τη σειρά τους εκμεταλλεύονταν τους καρπούς του, πουλώντας τους στις τοπικές αγορές. Στο ρου του χρόνου, η ενοικίαση του ροδώνα έπαψε να υφίσταται και εδώ και αρκετά χρόνια είναι προσβάσιμος σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.
Η καλλιέργειά του στη σημερινή εποχή
 Όπως αναφέραμε, εξαιτίας της αντοχής του ροδιού σε ακραία καιρικά φαινόμενα η καλλιέργειά του είναι σχεδόν εφικτή σε όλη την Ελλάδα. Ιδιαιτέρως στα χωριά της Θεσσαλίας.
Κάθε σπίτι και ροδιά στην Κρήνη

Είναι γεγονός πως κάθε κήπος στο χωριό της Κρήνης  έχει και τη ροδιά του. Κατά τη συγκομιδή της φετινής σοδειάς παρατηρήθηκε μια περίεργη αύξηση στον όγκο των ροδιών. Κάποια από τα ρόδια που μαζεύτηκαν ήταν αρκετά μεγαλύτερα από τα υπόλοιπα, χωρίς φυσικά να έχουν ψεκαστεί με κάποιο είδος λιπάσματος. Κάποιοι το αποδίδουν στον καιρό κάποιοι άλλοι παλιοί υποστηρίζουν πως είναι ένδειξη για το βαρύ χειμώνα που έρχεται.... Άλλωστε μη λησμονούμε, ότι πριν από λίγες ημέρες και πάλι στη Κρήνη Τρικάλων οι αγρότες ΄΄ήρθαν αντιμέτωποι΄΄ με δυο τεράστιες κολοκύθες. Αυτές οι κολοκύθες ήταν τουλάχιστον τριπλάσιες από το φυσιολογικό μέγεθος μιας κολοκύθας.




Τα ρόδια κατά την ωρίμανση (φωτό Σεβαστία Βλάχου)
Ευχαριστούμε θερμά την φίλη μας την Σεβαστία για την ευγενική ξενάγηση στον κήπο του σπιτιού της

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons