Τρίτη, 8 Ιουλίου 2014

ΤΟ ΞΑΚΟΥΣΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΑΠ' ΤΟ ΒΟΣΤΙΔΙ!


Τα σπόρια έμπαιναν αργά την άνοιξη στο χώμα, από άνδρες και γυναίκες της υπαίθρου. Του χωριού μας γενικότερα αυτό της Κρήνης που έμαθαν να βολοκοπούν το χώμα με τα χέρια τους και να το ποτίζουν με τον ιδρώτα τους.
Η συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων ξόδευαν αλογάριαστες ώρες δουλειάς για να αναπτυχτούν τα φυτά στα μέσα του καλοκαιριού και να δώσουν τους δικούς τους καρπούς.
Τους γλυκούς καρπούς που έφεραν τη σφραγίδα του ιδρώτα και του κόπου των Βοστιδιανών (Βοστιριανών κατά κοινή ομολογία των κατοίκων όμορων χωριών), αυτούς του καρπουζιού.
Του φημισμένου προϊόντος στην ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδόνας και των κατοίκων όμορων χωριών άλλων νομών.
Το καρπούζι της Κρήνης ήταν και παραμένει φημισμένο σε πολλούς συνδημότες μας αλλά και ευρύτερα. ‘‘Καρπούζι απ' το Βοστίδι’’ έλεγαν οι παλιοί…..
Ο καρπός ήταν ιδιαίτερα γλυκός. Οι απόψεις των παλιών ήταν πολλές για την γλυκύτητα του προϊόντος. Κάποιοι απέδιδαν την γλυκύτητα στα ευλογημένα χώματα της Κρήνης. Άλλοι πάλι στην πληθώρα νερών που βοηθούσαν ώστε να παραχθεί το προϊόν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.
Άλλοι πάλι ερχόταν να υποστηρίξουν ότι η ανάπτυξη του φυτού και η πλούσια και πεντανόστιμη καρποφορία οφειλόταν στους ντόπιους σπόρους που πολλοί παλιοί κρατούν ακόμη.
Όλο αυτά μαζί σε συνδυασμό με την τέχνη των Βοστιδιανών διατηρούν ακόμη την παράδοση του καρπουζιού στην Κρήνη. Ένα λαχταριστό προϊόν που φτάνει στο τραπέζι μας τα ζεστά καλοκαιρινά μεσημέρια. Ένα προϊόν που μεγάλωσε, έθρεψε  και σπούδασε γενιές Κρηνιωτών και αποτελεί το σήμα κατατεθέν του χωριού μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons