Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Κλείνει το Δημοτικό Σχολείο της Κρήνης!!!

Κλείνει το Δημοτικό Σχολείο της Κρήνης

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων οι σχολικές μονάδες που δεν θα λειτουργήσουν από τον επόμενο Σεπτέμβριο.


Τις πόρτες του μόνιμα θα κλείσει το Δημοτικό Σχολείο της Κρήνης. Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων αποφάσισε τη συνένωση σχολικών μονάδων, ανάμεσά τους και το ΔΣ Κρήνης. Η πάνω από 100 χρόνια ιστορία του σχολείου τελειώνει (Το βασικό κτίριο χτίστηκε λίγο πριν το 1900). Σημείο αναφοράς των μικρών χωρίων τα δημοτικά σχολεία είναι ιδιαίτερα ριζωμένα στην καρδιά μας. Αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων έχουν συνδεθεί με το χώρο του σχολείου με ευχάριστες πινελιές παρά τις όποιες δυσκολίες του.
Τα παιδιά της Κρήνης θα μεταφέρονται πλέον στο γειτονικό χωριό της Οιχαλίας για να κάνουν το μάθημά τους. Η απόφαση της μεταφοράς δεν είναι κάτι ξαφνικό. Η όλη διαδικασία των συνενώσεων ολοκληρώθηκε μετά από μήνες διαβουλεύσεων. Οι προτάσεις για τις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων έγιναν από τους Περιφερειακούς Διευθυντές και φυσικά το Υπουργείο τις έκανε δεκτές χωρίς να γνωρίζει πού βρίσκεται το κάθε σχολείο. Άρα, η ευθύνη για τα σχολεία που θα συνενωθούν είναι καθαρά θέμα των Περιφερειακών Διευθυντών.
Είναι τυχαίο ότι στο διπλανό χωριό δεν θα σταματήσει η λειτουργία κανενός από το δύο εξαθέσια σχολεία αν και θα μπορούσαν να συνενωθούν αυτά σε ένα χωρίς να είναι απαραίτητη η μεταφορά όλων των γειτονικών χωριών στα συγκεκριμένα; Τυχαίο; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ
Κατά τα λεγόμενα του Υπουργείου «στόχος είναι η αναβάθμιση της ποιότητας στη Δημόσια Εκπαίδευση. Δημιουργούνται σχολεία που εξασφαλίζουν τις απαιτούμενες υποδομές αλλά και τον απαραίτητο αριθμό μαθητών ώστε να λειτουργούν παιδαγωγικά και να εφαρμόζουν άρτια το ωρολόγιο πρόγραμμα.»
Βέβαια, εύλογα προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα:
·        Μήπως τίθενται σε κίνδυνο οι μαθητές κατά την μετακίνησή τους σε διπλανά χωριά εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας τους; Ας μην ξεχνάμε πως θα μεταφέρονται και παιδιά της πρώτης τάξης.
·        Μήπως ζημιώνεται η οικονομία του τόπου;
·        Μήπως εξασθενεί η κοινωνική συνοχή;
·        Μήπω εμποδίζεται η ομαλή πρόσβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία.
·        Προσφέρεται κάποιου είδους εξασφάλιση για το πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι οι δήμοι που θα αναλάβουν την μεταφορά μαθητών από τη νέα σχολική χρονιά, ασφυκτιούν οικονομικά;
Σίγουρα τα ερωτήματα δεν αφορούν την ηγεσία του τόπου και έφτασαν στις αποφάσεις τους χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με την τοπική κοινωνία.
Το μόνο για το οποίο μπορείς κανείς βάλει το χέρι του στη φωτιά είναι πως η  μετακίνηση του Σχολείου μας θα είναι η σφραγίδα ερήμωσης του χωριού μας.

Θεοχάρης Θωμάς
Δάσκαλος

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστά όλα όσα αναφέρονται παραπάνω. Όμως δεν είδα ούτε το δημοτικό μας σύμβουλο κύριο Χαρίλαο Γαλάνη ούτε κανέναν από τους τοπικούς συμβούλους να κάνουν κάτι γιατί απ ότι ξέρω αυτό το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα και στο δημοτικό συμβούλιο Φαρακαδόνας. Έτσι δεν είναι ή μήπως κάνω λάθος? Κατά την ταπεινή μου άποψη το δημοτικό πρέπει να παραμείνει στην κρήνη γιατί ο αριθμός από τα παιδιά που έχει σήμερα πιστεύω πως αρκεί για να λειτουργήσει. Τέλος είναι ένα από τα λίγα δημοτικά, τουλάχιστον στα μικρά χωριά, που τιμά υπερήφανα τις εθνικές μας εορτές με την παρέλαση των μικρών μαθητών. ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΝΑ Ε Ρ Η Μ Ω Σ Ε Ι !!!!!

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα μπορεί να εξεταστεί σε πολλά επίπεδα. Ένα από αυτά είναι το πολιτικό που αναφέρεται παραπάνω. Το άλλο είναι κατά πόσο έχει κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνία. Ούτε αυτό το είδα.... Χωρίς να θέλω να διώξω τις ευθύνες από την τοπική πολιτική ηγεσία, πρέπει πρώτα να κάνουμε κριτική στους εαυτούς μας. Τι κάναμε εμείς σαν πολίτες της Κρήνες για το θέμα αυτό; Νομίζω ΤΙΠΟΤΑ. Εξάλλου αναφέρεται πως το θέμα ήταν στο χέρι του Διευθυντή Περιφέρειας, όχι των δημάρχων

Δημήτρης Γάτσιος είπε...

Το κλείσιμο του δημοτικού σχολείου δεν είναι μόνο πολιτικό, είναι πολύ περισσότερο κοινωνικό. Σίγουρα περιμένουμε να δούμε την αντίδραση των αιρετών της τοπικής κοινότητας,αλλά και της δημοτικής αρχής για το θέμα. Πρέπει όμως πολύ περισσότερο να υπάρξει ενεργοποίηση και αντίδραση της τοπικής κοινωνίας της Κρήνης, καθώς τα όποια
επιχειρήματα για τη συγχωνεύση - κατάργηση του σχολείου φαίνεται ξεκάθαρα οτι στερούνται παιδαγωγικών κριτηρίων. Από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας επιβεβαιώνεται απόλυτα οτι ο λόγος που προωθούνται αυτές οι συγχωνεύσεις, είναι το μνημόνιο και η συμφωνία για περιορισμό του κόστους στην εκπαίδευση, με παράπλευρες απώλειες στο περιεχόμενο και την ποιότητα της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης. Και όπως ειπώθηκε πιο πάνω το κλείσιμο του σχολείου θα σημάνει την αρχή για την ερήμωση του χωριού. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες γιατί ήδη είναι πολύ αργά...

Βασίλης Μορέλλας είπε...

Το πρωτο πραγμα που μου εκανε εντυπωση ειναι αυτο που αναφερει και ο Κος Θεοχαρης οτι "Τα εξαθεσια σχολεια διπλανω χωριων δεν συνενωνοντε, ενω θα μπορουσαν". Σιγουρα το θεμα αφορα τους διευθυντες της περιφεριας των δημων απ'οπου και παρθηκε η αποφαση και στη συνεχεια δοθηκε στο υπουργειο. Δεν ξερω βεβαια ποια ηταν η διαδικασι ληψης της καθως και εαν ρωτηθηκαν οι τοπικοι διοικουντες ωστε να θεσουν τυχων προβληματα που θα προκυψουν με τετοιου ειδους συγχωνευσεις.

Ειναι ομως γνωστο, οτι στην Ελλαδα εαν γνωριζεις παπα και πολιτικο σιγουρα μπορεις να συμβαλεις στη ληψη καποιων αποφασεων που αφορουν τα κοινα.

Η παραπανω αποφαση βεβαια δεν ειναι κατι νεο. Υπαρχει στα αρχεια των κυβερνησεων απο το 1985 και δεν υλοποιηθηκε ποτε παρα μονο τωρα.

Βεβαια κατα τη διαρκεια αυτης της 25 ετιας εχουν ηδη χτιστει σχολεια σε πολλας περιοχες με μονο κινητρο την εξαγορα ψηφων απο τους κατοικους. Σχολεια που ισως ποτε να μην λειτουργησαν λογω ελλειψεων τοσο εκπευδευτικου προσωπικου οσο και υλικου.

Σιγουρα το ολο θεμα των συγχωνευσεων πηγαζει απο την πιεση της Ευρωπης και δη της Γερμανιας για περιορισμο των δημοσιων δαπανων ασχετως των συνεπειων.

Για να μην μακρυγορω και κουραζω τους αναγνωστες ενα ειναι σιγουρο και θα συμφωνησω με τους προηγουμενους blogers οτι η κινηση αυτη θα επιφερει καθολικη ερημωση στο ομορφο χωριο μας μιας και τα παιδια θα αναγκαστουν να "ξενητευτουν" στο διπλανο. Τελικα απ'οτι φιανεται εδω ισχυει το ρητο "το μεγαλο ψαρι τρωι το μικρο......"

Ανώνυμος είπε...

kori intou titera mesa ston oaed ebs astinomias trikalon ti drize tous pantes k ta panta k apilouse theuate tipota lai giati o mpampas eine dieuthintis astinomias akoueous k demones k den fobste kala aisxos k sixaritiria ston mpampaka na tonzhsh i koroula tou

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons