Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Αφιέρωμα της εφημερίδας «Η ΕΡΕΥΝΑ» στον Συγγραφέα Θανάση Αργυρίου από την Κρήνη!!!




Τι αν τα χρόνια περνούν, τι κι αν κάποιοι ζουν μακριά από τους τόπους καταγωγής τους, τις γενέτειρες τους, τα συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα. Πάντα οι θύμησες γι’ όλους αυτούς τους ανθρώπους είναι έντονες. Όπως άλλωστε και η επιθυμία της επιστροφής ή μιας απλής επίσκεψης.
Του ανταμώματος με πρόσωπα γνωστά και οικία. Έτσι για μια συνάντηση, ένα λόγο, μια κουβέντα με πρόσωπα που πραγματικά νοιάζονται και πονούν για το συντοπίτη, το συγχωριανό τους.
Η διαβίωση σ’ ένα τόπο δημιουργεί βιώματα στον καθένα, αναμνήσεις που με κάθε ευκαιρία και πολλές φορές συνειρμικά ανακαλούνται στη μνήμη. Η ανάκληση αυτή μας γεμίζει νοσταλγία και αφήνει μια πικρή γεύση για τα χρόνια που πέρασαν ανεπιστρεπτί.
Αυτά τα βιώματα προσπαθεί να μεταφέρει μέσα από τα βιβλία του ο Τρικαλινός στην καταγωγή συγγραφέας Θανάσης Αργυρίου. Ο Θανάσης Αργυρίου γεννήθηκε το 1957 στην Κρήνη Τρικάλων. Σε ηλικία 21 χρόνων το 1978 μετακομίζει από το χωριό του για την πρωτεύουσα ενώ λίγα χρόνια αργότερα κάνει τη δική του οικογένεια και ξεκινά το συγγραφικό έργο. Ένα έργο όπου το μεγαλύτερο μέρος του είναι αφιερωμένο στο χωριό που πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Ένα έργο στο οποίο διακρίνεται η έντονη αγάπη για το χωριό την Κρήνη, για τη Θεσσαλία γενικότερα.
Οι μνήμες πολλές. Ανέμελα χρόνια, παρόλο που οι συνθήκες τότε δεν ήταν και οι καλύτερες. Την εποχή εκείνη το χωριό είχε πολύ κόσμο, δεν είχε αρχίσει ακόμη η μετανάστευση. Το βράδυ η πλατεία ήταν γεμάτη, οι νέοι και οι νέες την ανεβοκατέβαιναν κάνοντας τη γνωστή «βόλτα», όπου και πλέκονταν τα ειδύλλια.
Όλες αυτές οι μνήμες μεταφέρονται μέσα από τις σελίδες των βιβλίων του συγγραφέα. Ενός ανθρώπου που το ενδιαφέρον για το χωριό,όπως άλλωστε όλων των ξενιτεμένων, παλαιών και νεότερων, γενεών είναι πλούσιο και εκδηλώνεται παντοιοτρόπως και σε κάθε περίπτωση, για τη σύγχρονη πορεία του αλλά και την παράδοσή του, τις παρακαταθήκες.
Στο πλούσιο λογοτεχνικό και ποιητικό έργο που παρουσιάζει ο Θανάσης Αργυρίου συμπεριλαμβάνονται τα βιβλία «Διάσπαρτα όνειρα», «Της μνήμης μου φιλώ το αμμοχάλικο» «Ποιο το χρώμα της φυγής», «Αναδρομές», «Ο τρελός του καραμελάδικου», «Συλλογή παραμυθιών της Θεσσαλίας», «Τα παραμύθια της μάνας μου». Τα θεατρικά έργα «Εσύ φταις», «Ο Μοχθηρασθένης», «Όνειρο Φυγής», «Κούμπα Μάνια». Παράλληλα υπό έκδοση τελούν τα βιβλία «Αναμάρτητη Έυα, «Αλφαβητάρι Παραμυθιών», «Παραδοσιακά Παιχνίδια των Τρικάλων».
Βιβλία που αναφέρονται στο χωριό, στην περιοχή της Φαρκαδόνας, των Τρικάλων και ευρύτερα της Θεσσαλίας. Από ένα άνθρωπο που τιμά το τόπο του, σέβεται και προωθεί την παράδοση και περισσότερο γνωστοποιεί πανελλαδικά την ιστορία του χωριού και των συντοπιτών του.

Εμείς με τη σειρά μας να πούμε καλή συνέχεια καθώς και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Θανάση Αργυρίου που τιμά το χωριό μας, σέβεται και προωθεί την παράδοσή μας  και περισσότερο γνωστοποιεί πανελλαδικά την ιστορία της Κρήνης και των κατοίκων της!!!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο του!

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον Θανάση

dlaskos2004@yahoo.gr είπε...

Είσαι και πάρα μα πάρα πολύ μεγάλος!!!

Δημήτρης Γ. είπε...

Συγχαρητήρια στο Θανάση που έβαλε εδώ και πολλά χρόνια το δικό του λιθαράκι στην πολιτιστική και όχι μόνο αφύπνιση του τόπου μας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons