Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Ορφανός 2011....Η ιστορία επαναλαμβάνεται!!!!


Η ιστορία επαναλαμβάνεται με συνέπεια και ευλάβεια από τους Κρηνιώτες, οι οποίοι και φέτος ανεβαίνουν στο μοναστήρι του Ορφανού για να γιορτάσουν τη γέννηση της Παναγίας απο τον Ιωακείμ και την Άννα στις 8 Σεπτεμβρίου.

 Οι πιστοί προσέρχονται με κάθε μέσο απο το βράδυ της προηγούμενης ημέρας. Εϊθισται να ξεκινάνε με τις παρέες τους πεζοί , βαδίζοντας σε ένα γραφικό μονοπάτι που ξεκινά απο τις παρυφές του Πετρωτού όρους και καταλήγει στο προαύλιο του μοναστηριού.
Η θέα κατά τη διάρκεια της διαδρομής ανταποδίδει την κούραση του πεζού προσκυνητή, ο οποίος είναι προετοιμασμένος για δύο ώρες πορείας μέσα στη φύση. Κατά την διάρκεια της ανάβασης η συζήτηση στρέφεται γύρω απο θέματα για τη φύση, τα είδη των θάμνων, το υψόμετρο.
Οι πεζοπόροι βαδίζουν μαζί σαν μια παρέα, τραγουδάνε παραδοσιακά τραγούδια, εφευρίσκουν αινίγματα, λύνουν γρίφους και θυμούνται αναδιηγήσεις παλαιοτέρων. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένοι που προσεγγίζουν το μοναστήρι όχι από την παραδοσιακή και αρχική διαδρομή, αλλά από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο.
 Κρηνιώτες νέοι στην πλειοψηφία τους, ανάβουν φωτιές αποβραδίς, ψήνουν εκλεκτά εδέσματα και συζητούνε με ανοιχτές τις παρέες τους σε όλους. 
Η ατμόσφαιρα είναι φιλική και ευχάριστη, με το δροσερό αεράκι να τους συντροφεύει έως και το ξημέρωμα της 8ης Σεπτεμβρίου.
 Όλοι παρακολουθούν με κατάνυξη την λειτουργία, η οποία πραγματοποιείται στο προαύλιο του μοναστηριού. Δεν είναι λίγοι οι πιστοί που προσφέρουν "τάματα" την ημέρα αυτή, παρακαλώντας την Παναγία να τους βοηθήσει, μια πράξη που μαρτυρείται και συνεχίζεται εδώ και αιώνες από τους Κρηνιώτες.
 Μετά την λειτουργία, μοιράζεται στους πιστούς "κοφτός", ένα έθιμο που μετράει χρόνια.
Η πορεία και ο εορτασμός του γεννεσίου της Θεοτόκου σηματοδοτεί το πέρας του καλοκαιριού και την αρχή των φθινοπωρινών ασχολιών.
Αυτό, για τους μικρούς σημαίνει την επιστροφή τους στο σχολείο ενώ για τους γεωργούς τον τρύγο των αμπελιών και την παραγωγή κρασιού και τσίπουρου.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons