Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΝΗ!!!






Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε με  ευχαρίστηση τους ποδηλάτες στο Χωριό μας , που συνεχώς αυξάνονται!! 

Δεν ξέρω πως ξεκίνησε αυτή η «μόδα» , τι ήταν αυτό που παρακίνησε τους πρώτους ποδηλάτες να βγουν στο δρόμο με το ποδήλατο και τι έκανε πολλούς άλλους να τους ακολουθήσουν, αλλά βλέπω ότι αυτό το «ρεύμα» αυξάνεται και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς!!!
 
Είναι γνωστό πλέον, πως τα απογεύματα συγκεντρώνονται στην παλιά βρύση στον πλάτανο κι από κει ξεκινούν  δυο-δυο, τρεις-τρεις, παρέες ολόκληρες για διάφορες διαδρομές ,οι οποίες αρκετές φορές ξεπερνούν τα 50 χιλιόμετρα σε απόσταση.

 Είναι γεγονός ότι το ποδήλατο και γενικότερα η αερόβια άσκηση αποτελεί μία από τις καλύτερες λύσεις καταπολέμησης του άγχους και του στρες, που δημιουργεί ο σύγχρονος γοργός ρυθμός ζωής. Η ποδηλασία δρόμου ειδικά σε πάρκα και σε   δρόμους στην εξοχή δημιουργεί την αίσθηση της ευεξίας και μπορεί να αποτελέσει ένα από τα καλύτερα αγχολυτικά!!

 Τα οφέλη στην υγεία μας είναι αρκετά. Η ευεργετική επίδρασή της χρήσης του ποδηλάτου στη φυσική κατάσταση,στη καύση λίπους,στο καρδιαγγειακό, στο αναπνευστικό και άμεσα στο μυοσκελετικό σύστημα είναι δεδομένη. Κοινές παθήσεις όλων μας όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία, η αυξημένη χοληστερίνη και ιδιαίτερα ο διαβήτης, μπορούν να βελτιωθούν άμεσα με καθημερινή χρήση του ποδηλάτου. Κύριο αποτέλεσμά του είναι η αύξηση των αερόβιων καύσεων του μεταβολισμού!!!

 Tο πρώτο ποδήλατο που κατασκευάστηκε το 1855, είχε μόνο δύο επάλληλους τροχούς και το κάθισμα του αναβάτη, ο οποίος πατούσε τα πόδια του στο έδαφος και με αυτά ωθούσε το τροχοφόρο. Τα μηχανικά ποδήλατα κατασκευάστηκαν αρκετά αργότερα το 1875 και ήταν ψηλά δίκυκλα με τον πίσω τροχό εμφανώς μικρότερο του μπροστινού, στον οποίο ήταν άμεσα προσαρτημένα τα πετάλια. Μόλις πέντε χρόνια αργότερα εμφανίστηκαν τα πρώτα ποδήλατα που κινούνταν με αλυσίδα και αργότερα το 1882 άρχισαν να έχουν ίσιους τους δύο τροχούς. Ο πίσω τροχός έδινε την ώθηση και λέγεται κινητήριος, ενώ ο μπροστά απλά κατευθύνει και προφανώς λέγεται κατευθυντήριος.

 Το σύγχρονο ποδήλατο προσφέρεται σε διάφορα μεγέθη και κατηγορίες ανάλογα με τη χρήση και τον αναβάτη. Μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητες έως και 50 χλμ/ώρα και να φέρει συστήματα ταχυτήτων που διευκολύνουν την κίνηση σε απότομες ανηφόρες ή επιτρέπουν την ανάπτυξη μεγαλύτερων τελικών ταχυτήτων.


Ως προς τα είδη ποδηλάτων που σήμερα μπορεί να βρει κανείς, ανάλογα με το τι ακριβώς θέλει να κάνει, δεν είναι και λίγα:

1. ποδήλατα πόλης (έχουν πιο λεπτά λάστιχα για μεγαλύτερες ταχύτητες και ευελιξία, δεν κάνουν όμως για εκτός ασφάλτου χρήση)

2.ποδήλατα κούρσας,(πρόκειται για αγωνιστικού ασφάλτινου τύπου ελαφριές κατασκευές,που έχουν τροχούς μεγάλου διαμετρήματος με πολύ λεπτά λάστιχα)

3.ποδήλατα fitness,που είναι ποδήλατα κούρσας με τιμόνι και χειριστήρια από mountain.

4. ποδήλατα trekking και touring, έχουν φαρδύτερα λάστιχα και μεγάλους τροχούς επιτρέποντας τη μεικτή χρήση σε άσφαλτο και ήπιο χώμα, ενώ χρησιμοποιούνται κυρίως για καθημερινή μετακίνηση σε χώρες που έχουν αυξημένα ποσοστά στη χρήση ποδηλάτου. Παρέχουν τη δυνατότητα πολλών πρόσθετων αξεσουάρ που διευκολύνουν την μεταφορά αποσκευών

5. ποδήλατα mountain, προορίζονται για εκτός δρόμου χρήση κυρίως, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην άσφαλτο για μικρή διάρκεια. Έχουν φαρδιά, τρακτερωτά λάστιχα και πιο ενισχυμένη κατασκευή, ώστε να αντέχουν μεγαλύτερη καταπόνηση.

Σε εξειδικευμένο επίπεδο χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες (cross country-race, enduro/all mountain, freeride/downhill)

Χρήσιμες συμβουλές

Τώρα που έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πως να αποφασίσετε πιο ποδήλατο είναι το πιο κατάλληλο για σας, το μόνο που σας μένει είναι να επισκεφτείτε το κοντινότερο κατάστημα ποδηλάτων και να κάνετε το όνειρό σας πραγματικότητα. Λίγο πρίν πάτε στο κατάστημα όμως σας παρέχουμε κάποιες τελευταίες χρήσιμες συμβουλές για την αγορά του ποδηλάτου σας.
  • Αγοράστε μια φορά. Θα σας στοιχίσει φθηνότερα αν αγοράσετε τώρα το ποδήλατο που σας αρέσει με τα ανταλλακτικά που σας αρέσουν από το να αγοράσετε κάτι που θα πρέπει να το αναβαθμίσετε αργότερα.
  • Αγοράστε ένα ποδήλατο που είναι στα μέτρα σας και όχι ένα ποδήλατο που έχει απλώς μια καλή τιμή.
  • Αναρωτηθείτε αν η τιμή του ποδηλάτου που αγοράζετε είναι "πολύ καλή για να είναι αληθινή". Οι κατασκευαστές προσπαθούν όσο μπορούν να προσφέρουν καλή ποιότητα σε λογικές τιμές αλλά ας μη ξεχνάμε ότι κάνουν και εμπόριο που σημαίνει ότι πρέπει να πουλήσουν. Μερικές φορές, ανταλλακτικά ή σκελετοί χαμηλότερης ποιότητας συνδιάζονται έτσι ώστε ένα ποδήλατο να μπορεί να πουληθεί σε χαμηλή τιμή. Αν ένα ποδήλατο σας φαίνεται οτι είναι πολύ ακριβότερο από ότι λέει η τιμή του, μη διστάσετε να εκφράσετε την απορία σας για το θέμα και να ρωτήσετε το κατάστημα στο οποίο απευθύνεστε.
  • Μάθετε ακριβώς την μάρκα και τον τύπο του ποδηλάτου που σας ενδιαφέρει και κάντε μία έρευνα αγοράς σε καταστήματα αλλά και σε σχετικές σελίδες του διαδικτύου (π.Χ. skroutz) για να μη σας πιάσουν κορόιδο.
  • Διαλάξτε πρώτα τα χαρακτηριστικά και τα ανταλλακτικά που θέλετε να έχει το ποδήλατό σας, και στη συνέχεια κοστολογήστε το. Έτσι θα δείτε αν η απόδοση και η ποιότητα που ζητάτε έρχεται σε συμφωνία με την τσέπη σας.
  • Ετοιμαστείτε να ξοδέψετε λίγα παραπάνω από όσα μπορεί να υπολογίζετε. Ο λόγος είναι ότι μαζί με το καινούριο σας ποδήλατο θα χρειαστείτε και κάποια απαραίτητα αξεσουάρ όπως ένα παγούρι νερού, μια τρόμπα, ένα κομπιουτεράκι (για το χιλιόμετρα) και φυσικά ένα κράνος για την ασφάλειά σας.


Ενδεικτικό πρόγραμμα 3 εβδομάδων για αρχάριους ποδηλάτες:

Πριν ξεκινήσεις την άσκηση, ειδικότερα εάν είσαι αρχάριος, κάνε ένα πλήρη έλεγχο στην υγεία σου και ακολούθησε τις υποδείξεις του γιατρού σου.
Προγραμμάτισε την προπόνησή σου. Δε θα βρεις το χρόνο αν δε βάλεις τη προπόνηση στο καθημερινό σου πρόγραμμα.
Μη βιάζεσαι. Η βιασύνη οδηγεί σε τραυματισμούς και απογοήτευση.

ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ΗΜΕΡΑΕΙΔΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ5 λεπτά χαλαρά, [(1 λεπτό μέτρια/έντονα - 2 λεπτά χαλαρά) Χ 10 φορές]
ΤΡΙΤΗ25 λεπτά χαλαρά
ΤΕΤΑΡΤΗ5 λεπτά χαλαρά, [(1 λεπτό μέτρια/έντονα - 2 λεπτά χαλαρά) Χ 10 φορές]
ΠΕΜΠΤΗ25 λεπτά χαλαρά
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ5 λεπτά χαλαρά, [(1 λεπτό μέτρια/έντονα - 2 λεπτά χαλαρά) Χ 8 φορές]
ΣΑΒΒΑΤΟ5 λεπτά χαλαρά, [(1 λεπτό μέτρια/έντονα - 2 λεπτά χαλαρά) Χ 12 φορές]
ΚΥΡΙΑΚΗΞεκούραση
Μετά από κάθε προπόνηση να εκτελείς:
α)  Κοιλιακούς 4 σετ από 10 επαναλήψεις
β)  Ραχιαίους 4 σετ από 8 επαναλήψεις
γ)  Διατάσεις κυρίως στα κάτω άκρα
δ)  Push-ups 4 σετ από 8 επαναλήψεις
ε)  Έλξεις σε μονόζυγο 4 σετ από 2 επαναλήψεις

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ΗΜΕΡΑΕΙΔΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ5 λεπτά χαλαρά, [(2 λεπτά μέτρια/έντονα - 2 λεπτά χαλαρά) Χ 10 φορές]
ΤΡΙΤΗ25 λεπτά χαλαρά
ΤΕΤΑΡΤΗ5 λεπτά χαλαρά, [(2 λεπτά μέτρια/έντονα - 2 λεπτά χαλαρά) Χ 10 φορές]
ΠΕΜΠΤΗ25 λεπτά χαλαρά
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ5 λεπτά χαλαρά, [(2 λεπτά μέτρια/έντονα - 2 λεπτά χαλαρά) Χ 8 φορές]
ΣΑΒΒΑΤΟ5 λεπτά χαλαρά [(2 λεπτά μέτρια/έντονα - 2 λεπτά χαλαρά) Χ 12 φορές]
ΚΥΡΙΑΚΗΞεκούραση
Μετά από κάθε προπόνηση να εκτελείς:
α)  Κοιλιακούς 4 σετ από 10 επαναλήψεις
β)  Ραχιαίους 4 σετ από 8 επαναλήψεις
γ)  Διατάσεις κυρίως στα κάτω άκρα
δ)  Push-ups 4 σετ από 8 επαναλήψεις
ε)  Έλξεις σε μονόζυγο 4 σετ από 2 επαναλήψεις

 

ΤΡΙΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ΗΜΕΡΑΕΙΔΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ5 λεπτά χαλαρά, [(4 λεπτά μέτρια/έντονα - 2 λεπτά χαλαρά) Χ 10 φορές]
ΤΡΙΤΗ30 λεπτά χαλαρά
ΤΕΤΑΡΤΗ5 λεπτά χαλαρά, [4 λεπτά μέτρια/έντονα - 2 λεπτά χαλαρά) Χ 10 φορές]
ΠΕΜΠΤΗ30 λεπτά χαλαρά
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ5 λεπτά χαλαρά, [(4 λεπτά μέτρια/έντονα - 2 λεπτά χαλαρά) Χ 8 φορές]
ΣΑΒΒΑΤΟ5 λεπτά χαλαρά, [(4 λεπτά μέτρια/έντονα - 2 λεπτά χαλαρά) Χ 12 φορές]
ΚΥΡΙΑΚΗΞεκούραση
Μετά από κάθε προπόνηση να εκτελείς:
α)  Κοιλιακούς 4 σετ από 10 επαναλήψεις
β)  Ραχιαίους 4 σετ από 8 επαναλήψεις
γ)  Διατάσεις κυρίως στα κάτω άκρα
δ)  Push-ups 4 σετ από 8 επαναλήψεις
ε)  Έλξεις σε μονόζυγο 4 σετ από 2 επαναλήψεις
Καλή αρχή!!!!!!!!!



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

GIA SOY KRINI ME TA OREA SOY (KOSTAS HOLLAND)

Δημήτρης Γ. είπε...

Η Κρήνη έχει παράδοση στον αθλητισμό και ευχόμαστε όλοι να συνεχιστεί. Μπράβο σε όσους ασχολούνται και να συμβάλλουμε όλοι, ώστε να ασχοληθούν περισσότεροι και κυρίως τα νέα παιδιά.

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons