Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ποτό Αιώνων…Νέκταρ για τη χαρμολύπη το Τσίπουρο της Κρήνης!!!

Με φίνα αρώματα και πλούτο στην γεύση, απευθύνεται στους απαιτητικούς ουρανίσκους. Σκέτο, με νερό ή με πάγο συνοδεύει όλους τους μεζέδες της παραδοσιακής κουζίνας. Εξαπλώθηκε στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή
και πολλοί υποστηρίζουν πως γεννήθηκε στην παρανομία, αργότερα έγινε και τραγούδι…
Ο λόγος για το τσίπουρο, η παραγωγή του οποίου ξεκίνησε στην Κρήνη από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας.
«Άγιο μου τσιπουράκι, σε γυάλινο κορμάκι, ονειρομπερδεμένα και ψυχοτυλιγμένα, καημούς παρηγοράτε τους έρωτες ξυπνάτε», έγραφε ο γνωστός στιχουργός Κώστας Καλδάρας, στίχοι που ερμηνεύτηκαν από την Ελένη Τσαλιγκοπούλου και φυσικά για να  αντικατοπτρίζουν την διαχρονικότητα και την «μαγεία» του άκρως ελληνικού ποτού.
Αναρωτήθηκε κανείς και ειδικότερα οι νέοι πότες πως παράγεται το παραδοσιακό προϊόν, που συντροφεύει όλες τις εποχές την καλή παρέα αλλά και τη μοναξιά;
Από τον Οκτώβρη μέχρι και τα μέσα περίπου του Νοέμβρη, αν ο δρόμος σας οδηγήσει στην Κρήνη τότε θα νοιώσετε σίγουρα να πλανιέται  στον αέρα η μυρωδιά της αλκοόλης. 
Το άρωμα του γλυκάνισου θα σας τρυπήσει τα ρουθούνια, ακόμη και αν σας ταλαιπωρεί ένα ενοχλητικό συνάχι. Διότι είναι ο καιρός που το «καζάνι» βρίσκεται σε πλήρη... αναβρασμό.
Ο καιρός που ο κάθε παραγωγός παίρνει τα «τσίπουρά» του, τους φλοιούς δηλαδή που έχουν μείνει από το πάτημα των σταφυλιών, όταν έκανε το κρασί του και τα πηγαίνει στο πιο κοντινό ή φιλικό καζάνι.
Η διαδικασία παραγωγής είναι λίγο-πολύ η ίδια σε όλα τα αποστακτήρια. Αφού πιεστούν τα σταφύλια για την εξαγωγή του γλεύκους, που προορίζεται για την οινοποίηση, τα στέμφυλα οδηγούνται σε ανοξείδωτες δεξαμενές όπου τα σάκχαρα του ελάχιστου γλεύκους που έχει απομείνει ζυμώνουν σε μια μάλλον χαμηλή θερμοκρασία, γύρω στους 20 C. Όταν ολοκληρωθεί η ζύμωση, τα στέμφυλα αποστάζονται σε μικρούς χάλκινους άμβυκες ασυνεχούς (διπλής) απόσταξης.
«Η παραγωγή του τσίπουρου σημαίνει διασκέδαση, είναι μια ιεροτελεστία. Μαζευόμαστε αρκετά άτομα κατά την παραγωγή πίνουμε, τρώμε διασκεδάζουμε είναι μια διαφορετική κατάσταση που λίγοι έχουν την χαρά να τη βιώσουν», σημειώνουν αμπελοπαραγωγοί της Κρήνης που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στα καζάνια της απόσταξης.
Η παραγωγή του τσίπουρο ίσως για πολλούς είναι δύσκολη υπόθεση, για όσους γνωρίζουν όμως είναι μια απλή διαδικασία μας λέει ο κ.Στέφανος Τριανταφύλλου. Χρειάζεται τέχνη, πείρα και μεράκι …
Το μεράκι των παλιότερων γενιών που μεταφέρεται στις νεότερες γενιές…

















                                                                  Στην υγειά μας!!!


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Geia sou krini me ta Oraia sou

Κώστας, Πάτρα είπε...

Κρατήστε λιγάκι για το καλοκαίρι που θα κατέβουμε στο χωριό,μην το πιείτε όλο

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons