Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012

Ξεκίνησαν να ποτίζουν με τον ιδρώτα τους τα χωράφια οι αγρότες της Κρήνης!!!

Ότι η δουλειά του αγρότη είναι μια απ’ τις πιο δύσκολες και σκληρές εργασίες είναι κοινή αντίληψη όλων. 
Όταν αναγκάζεται να γίνεται ένα - εκτεθειμένος κάτω από τον καυτό ήλιο - με τα χώματα, τα φυτά, τα αγριόχορτα, τις λάσπες, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, τα λόγια περισσεύουν. 
Και μάλιστα, όταν μιλάμε για τη δουλειά που απαιτείται για την καλλιέργεια των κηπευτικών, όπου ο αγρότης διπλωμένος στα δύο ή πεσμένος στα τέσσερα αγωνίζεται σαν τον κολασμένο να βγάλει πέρα την παραγωγή του. Όταν μιλάμε για την καλλιέργεια του βαμβακιού, του καλαμποκιού, όπου ο αγρότης αναγκάζεται να δουλεύει μερόνυχτα στα χωράφια για να φέρει εις πέρας την πορεία των καλλιεργειών.
Αυτήν την εικόνα αντικρίζουμε σήμερα στα χωράφια της Κρήνης που αποκτούν πλέον ζωή. Οι αγρότες του χωριού μας ξεκίνησαν την προετοιμασία των χωραφιών για την σπορά του βαμβακιού και του καλαμποκιού. 
Εργασίες που θα κρατήσουν έως το ερχόμενο φθινόπωρο που θα συλεχθεί η σοδειά.
Μήνες σκληρής δουλειάς και αγωνίας οι επόμενοι για τους αγρότες. Και πως άλλωστε όταν πέραν από την φροντίδα των καλλιεργειών οι αγρότες παλεύουν και με τα στοιχεία της φύσης, τρέμουν για τον καιρό. Και όταν η ζημιά γίνεται ταυτόχρονα σε δύο καλλιέργειες, άστα, είναι για κλάματα. Όμως δεν είναι αυτό το πρόβλημα. 
Τα τελευταία χρόνια τα έξοδα αυξάνονται κατακόρυφα και οι τιμές των προϊόντων πέφτουν. Αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση, που δυστυχώς θα συνεχίζεται, το μέλλον είναι αβέβαιο για τους ίδιους. 
Οι αγρότες της Κρήνης για μια ακόμη χρονιά βρήκαν στα χωράφια τους. Η μάχη της νέας καλλιεργητικής περιόδου μόλις ξεκίνησε. Οι ξωμάχοι του κάμπου εγκατέλειψαν τις πλατείες και τα καφενεία όχι μόνο του χωριού αλλά και ευρύτερα στην Φαρκαδόνα. Από την Πηνειάδα έως τα Σερβωτά οι μηχανές των τρακτέρ πήραν φωτιά, ακόμη κι το αλέτρι είναι παλιό ή καινούργιο την κάνει την δουλειά του. Βολοκοπεί και ποτίζει το χώμα με τον ιδρώτα των αγροτών για να θρέψει την φαμίλια για σπουδάσει η κόρη και να έχει ο γιος τα ιδανικά του.
Οι αγρότες βγήκαν στα χωράφια, στο φυσικό τους περιβάλλον, στο δεύτερο σπίτι όπως θεωρούν το κτήμα κάποιοι.
Εξάλλου όλοι όσοι γνωρίζουν κι έχουν ένα δικό τους άνθρωπο που ασχολείται με τη γη δεν παύουν να πιστεύουν ότι ο γεωργός «δεν ξεχωρίζει το χωράφι απ' την καρδιά του και από τα στάχια δεν χωρίζει τα παιδιά του».
Θεωρούν και δεν έχουν άδικο ότι η ζωή του αγρότη περιλαμβάνει μονάχα σπίτι δουλειά, σπίτι δουλειά που είναι από τα κυρίαρχα σημεία της αγροτιάς…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons