Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012

Δεύτερο Βραβείο για την ταινία του 1ου ΕΠΑΛ Φαρκαδόνας στην οποία πρωταγωνίστησαν δύο μαθητές από την Κρήνη!!
                                                                       
Στην κατάμεστη από μαθητές, εκπαιδευτικούς και παράγοντες του πνευματικού, πολιτικού και καλλιτεχνικού κόσμου,...
αίθουσα τελετών του Υπουργείου Παιδείας
απενεμήθησαν την Τετάρτη 6 Ιουνίου τα Βραβεία σε 27 ταινίες μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που διακρίθηκαν στον 1ο Πανελ-λήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Ένας πλανήτης... μια ευκαιρία».
Το ΕΠΑΛ Φαρκαδόνας συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων χρόνων, κατάφερε όντως να ….γελάσει καλύτερα, αφού με την ταινία του «Γελάει καλύτερα….» απέσπασε το 2ο ειδικό βραβείο καθώς και τη δύναμη να συνεχίσει την αξιέπαινη αυτή προσπάθεια όχι μόνο στο χώρο της 7ης τέχνης αλλά και σε άλλες πτυχές της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Το θέμα της ταινίας είναι άκρως επίκαιρο ιδίως για το μαθητόκοσμο και τις οικογένειές τους αφού θίγει το θέμα του εθισμού και της ασφάλειας στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα των κινδύνων που ελλοχεύουν όταν συνομιλούμε με αγνώστους σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το facebook, το twitter κ.α ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ως προς το ζήτημα της ηλεκτρονικής οικονομικής απάτης και γενικότερα του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Υπό τις άριστες σκηνοθετικές οδηγίες και την παιδαγωγική καθοδήγηση  του καθηγητή τους κ. Θωμά Φωτόπουλου, η κινηματογραφική ομάδα του σχολείου κατάφερε να δημιουργήσει ένα αισθητικό αποτέλεσμα που δεν μπορούσε να αφήσει τους κριτές ασυγκίνητους αποδεικνύοντας συνάμα ότι η δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους αποτελεί ένα πρώτης τάξεως παιδαγωγικό εργαλείο.
Στην τελετή βράβευσης παραβρέθηκε και ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ κ. Νίκας Αργύρης ο οποίος στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε την τεράστια σημασία των θεσμών αυτών αφού δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές ανεξάρτητα από τις σχολικές τους επιδόσεις, να εκφραστούν ποικιλότροπα  αναδεικνύοντας πολλές και ποικίλες  πτυχές της προσωπικότητάς τους. Το σχολείο σημείωσε δεν αποτελεί μόνο ένα ναό παραγωγής ή ανακάλυψης της γνώσης αλλά και ένα μηχανισμό μέσω του οποίου τα παιδιά με πνεύμα  εξωστρέφειας, βρίσκουν την ευκαιρία να αναδείξουν τους προβληματισμούς τους, να ξεδιπλώσουν  τα ταλέντα τους , τις σκέψεις τους περνώντας χρήσιμα και εποικοδομητικά μηνύματα στην κοινωνία.
Το θεσμό διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και η Διεύθυνση Π/θμιας Εκπ/σης Σερρών, με την υποστήριξη της ΕΡΤ Α.Ε., του Σ.Ε.Β.Α. και των Εκδόσεων Καστανιώτη.
Παιδιά όλων των ηλικιών, από την Ελλάδα και την ομογένεια  με τη βοήθεια εμπνευσμένων δασκάλων τους άφησαν για λίγο τα βιβλία και έγιναν σκηνοθέτες, ηθοποιοί, οπερατέρ, σεναριογράφοι, μοντέρ, ηχολήπτες. Με μέσα ομολογουμένως πενιχρά αλλά με μοναδικό όπλο το κέφι και την ευαισθησία τους, έφτιαξαν υπέροχες ταινίες μικρού μήκους εκπλήσσοντας την Κριτική Επιτροπή.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν μεταξύ άλλων, η Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Φρόσω Κιάου, η οποία απονέμοντας τα βραβεία και τις τιμητικές διακρίσεις, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ορθή χρήση των νέων τεχνολογιών από τους δημιουργούς των ταινιών, χάρη στην οποία κατάφεραν να αναδείξουν από τη δική τους σκοπιά, σημαντικές πτυχές των σύγχρονων κοινωνικών και οικολογικών προβλημάτων  και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε. κ. Λάμπης Ταγματάρχης, ο οποίος συνεχάρη τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, προσθέτοντας: «ευτυχώς που υπάρχετε, που δημιουργείτε, που ονειρεύεστε, που αποτυπώνετε με περισσή ευαισθησία εικόνες και ήχους του αντιφατικού κόσμου που μας περιβάλλει» ενώ σημείωσε «Ψάχνουμε τους νέους σκηνοθέτες και οπερατέρ».
«Μας εξέπληξε το επίπεδο των ταινιών», ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Μαθητικού Διαγωνισμού κ. Αντώνης Παπαδόπουλος , ο οποίος αξιολόγησε συνολικά 177 ταινίες απ’ όλη την Ελλάδα. «Δεν πρόκειται απλώς για παιδιάστικα παιχνιδίσματα αλλά για οργανωμένες ταινίες με μεγάλο ενδιαφέρον, που εμπνέονται από θέματα όπως η ενσωμάτωση των ξένων, το facebook, η ενδοσχολική βία, ακόμα και η ζωή των Ελλήνων στην Φρανκφούρτη –και μάλιστα σε μια περίοδο που το 49% των Γερμανών μας θέλουν εκτός Ε.Ε».
Οι ταινίες που βραβεύτηκαν, θα προβληθούν από την ΝΕΤ, την ΕΡΤ3 στην τηλεοπτική ζώνη της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης www.i-create.gr, στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, και στις επιμορφωτικές διημερίδες του Δικτύου Αγωγής Τηλεόρασης.
Στο διαγωνισμό που απευθυνόταν σε μαθητές Δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑΛ, δημόσιων και ιδιωτικών αλλά και σχολικών μονάδων της Ομογένειας, υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής 300 σχολεία και αξιολογήθηκαν τελικά 180 ταινίες.
«Στόχος του – όπως μας τόνισε ο κ. Φωτόπουλος- ήταν να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά , να γίνουν δημιουργοί, να εξοικειωθούν με τη ¨γλώσσα¨ της κινηματογραφικής αφήγησης  αποκτώντας δεξιότητες και γνώσεις οπτικοακουστικής αγωγής». Οι ταινίες μικρού μήκους διάρκειας έως 10′ αφορούσαν  θεματολογία σχετική με σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, όπως η ειρήνη, η φτώχεια, η  μετανάστευση, ο ρατσισμός, η εκπαίδευση, η οικογένεια, οι ανθρώπινες σχέσεις, το διαδίκτυο, το παιχνίδι, η ανεργία κ.α.  Ακόμη, καλούσε τα παιδιά να γίνουν κριτές, μελετητές και ερευνητές του περιβάλλοντος τους και να ευαισθητοποιηθούν ως προς την ανάγκη προστασίας του πλανήτη και εξασφάλισης όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους κατοίκους του.
Στην κινηματογραφική ομάδα του 1ου ΕΠΑΛ Φαρκαδόνας  όπου πρωταγωνίστησαν οι μαθητές :ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ και ΣΤΕΡΓΙΑΝΟΣ ΚΩΣΤΑΣ από την Κρήνη,
 συμμετείχαν επίσης οι: Καραμάνου Βησσαρία – Ελίνα,, Τσάτσου Βάσω, Αντωνίου Γιάννης, Παπαδημητρίου Βάιος, Γατσιούλη Βούλα, Κοντού Βάσω, Οικονόμου Γεωργία και Μαλλιόπουλος Στέφανος.  Το σενάριο έγραψαν οι Καραμάνου Βησσαρία – Ελίνα, και η Τσάτσου Βάσω που έκανε και την ηχοληψία. Στο συγχρονισμό ήταν ο Βαγγέλης Τσάτσος και στην εικονοληψία οι Καραγιάννης Γιώργος, Στεργιανός Κώστας και ο καθηγητής κ. Θωμάς Φωτόπουλος που ήταν ο σκηνοθέτης και μοντέρ.
Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους και ειδικά στα παιδιά από την Κρήνη που έδωσαν ρεσιτάλ με την ερμηνεία τους!!!

δείτε την ταινία:

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή, μπράβο στα παιδιά.

Ανώνυμος είπε...

aaaa, ena megalo bravo, mou arese para polu, eixe polu kalo ekpaideutiko xaraktira!!
Fotini Triantafillou

Ανώνυμος είπε...

Kala paidia eisastan teloioi oloi !!!!!!!!!!Alla xexoristoi anafora tha ithela na kano sta paidia apo tin krini oi opoioi itan teleioi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!xerei kaneis pos mporo na tous bro sto facebook????????????/thelo polli na epikoininiso mazi tous<3

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons