Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΜΕ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΝΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ!!

Ο καλός καιρός ευνόησε τα παιδιά τα οποία ξεχύθηκαν από νωρίς στους δρόμους του χωριού που με τις παιδικές τους φωνές και τα κάλαντα έδωσαν ιδιαίτερο χρώμα στην εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών.













Χριστούγεννα τα παλιά χρόνια στην Κρήνη

Χριστούγεννα, Πρωτούγεννα πρώτη γιορτή του χρόνου.....
Όλοι μικροί και μεγάλοι με  λαχτάρα   περίμεναν την μεγάλη   γιορτή της χριστιανοσύνης, Την πρώτη γιορτή του χρόνου,   και τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα.
Η εορτή των χρισττουγέννων άρχιζε με την «Γουρνοχαρά». Δηλαδή   μία εβδομάδα μπροστά από την εορτή της Γεννήσεως του Χριστού άρχιζαν να σφάζουν τους χοίρους  εις άνάμνησιν του γεγονότος της σφαγής των νηπίων της Βηθλεέμ και των περιχώρων από δύο ετών και κάτω υπό του φοβερού Ηρώδου. Τα ουρλιάσματα γρυλλίσματα και το αίμα σφαζομένου χοίρου αναπαρίσταναν τρόπον τινά το φρικτόν εκείνο γεγονός. Τό κάθε σπίτι που έσφαζε γουρούνι έκανε «γουρνοχαρά» και προσκαλούσε όλους τους συγγενείς και τους φίλους να φάνε και να γλεντήσουν μαζί.
Μόλις έσφαζαν τον χοίρο, η νοικοκυρά έπαιρνε έναν τσίγκο, έβαζε πάνω μερικά κάρβουνα, έριχνε και λίγο θυμίαμα και πέρναγε μπροστά από τους άνδρες, που βρίσκονταν γύρω εκεί από το σφαγμένο γουρούνι, τους θυμιάτιζε και αυτοί με το χέρι τους αέριζαν την φωτιά και λέγαν την ευχή: «Να το φάτε όλο με υγεία  και του χρόνου μεγαλύτερο». Έπειτα έριχνε τα κάρβουνα και το θυμίαμα στον κομμένο λαιμό του γουρουνιού γιά να το θυμιατίσει κι αυτό.
Κι οι γυναίκες άρχιζαν να κάνουν «την λίπα», «την αλευριά», και τα λουκάνικα. Ενω οι άνδρες έτρωγαν την περίφημη «τηγανιά», έπιναν και γλεντούσαν.
Ανήμερα των Χριστουγέννων βαθειά χαράματα πήγαιναν στην εκκλησία κι όταν επέστρεφαν τους περίμεναν τα «κομμάτια», ένα έθιμο που κρατούσε από πολυ παλιά στην Κρήνη...όλες οι νοικοκυρές του χωριού έβγαιναν στους δρόμους  και  περιμέναν αυτούς που επέστρεφαν από την εκκλησία να τους μοιράσουν κομμάτια κρέας,πίτες αλλά και διάφορα άλλα μεζεδάκια που είχαν ετοιμάσει.
Την επόμενη μέρα στο χωριό όλοι έψηναν «τήν γουρνάδα».
Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα τα παιδιά τα έψελλαν άλλα την παραμονή κι άλλα ανήμερα, και λέγαν το εξής τραγούδι:
Χριστός γεννάται σήμερον,
γεννάται και βαφτίζεται,
στους ουρανούς πηγαίνει,
όλοι οι αγγέλοι χαίρονται,
και οι δαιμόνοι σκάζουν,
σκάζουν και πλαντάζουν,
Και του χρόνου!!!
Οι νυκοκυρές φίλευαν τα παιδιά καραμέλες,λεπτά,καρύδια,σύκα ξηρά κ.ά




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons