Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

Στα τέλη της εβδομάδας αρχίζουν οι φορολογικές δηλώσεις


Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική «πύλη» του Τaxisnet για να υποδεχθεί περίπου 6 εκατ. φορολογικές δηλώσεις.
Φέτος, όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι καλούνται να υποβάλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση, ενώ για περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους η ΓΓΠΣ ετοίμασε δηλώσεις «προκάτ».
Στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1 που θα κληθούν να συμπληρώσουν 640.000 δημόσιοι υπάλληλοι, περίπου 450.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου και χιλιάδες συνταξιούχοι των υπόλοιπων Ταμείων θα δουν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία που αφορούν στα καθαρά ποσά από μισθούς και συντάξεις, το φόρο που παρακρατήθηκε και το φόρο που αναλογεί στις αποδοχές του 2012.
Η ΓΓΠΣ κάνει «αγώνα δρόμου» για να προλάβει μέχρι να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα, να συλλέξει όσο τον δυνατόν περισσότερα στοιχεία από τα Ταμεία για τις αποδοχές των συνταξιούχων καθώς τα στοιχεία για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους του Δημοσίου έχουν ήδη αντληθεί από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, μέσω της οποίας παρακολουθείται η καταβολή των αμοιβών των περισσοτέρων εργαζομένων στο Δημόσιο και από τις υπηρεσίες συντάξεων του ΓΛΚ. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών «γίνεται προσπάθεια τα «προκάτ έντυπα» να επεκταθούν στους συνταξιούχους όλων των Ταμείων, αλλά είναι αβέβαιο αν θα προλάβουμε».
Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι για τους οποίους η ΓΓΠΣ δεν θα καταφέρει να συλλέξει στοιχεία για τις αποδοχές τους, θα πρέπει οι ίδιοι να αναζητήσουν από το ταμείο τους τη βεβαίωση αποδοχών και να συμπληρώσουν τους σχετικούς κωδικούς της δήλωσης. Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του ΟΓΑ για να εκτυπώσουν τις βεβαιώσεις αποδοχών θα πρέπει να επισκεφθούν τις ιστοσελίδες των ταμείων τους, ενώ οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ θα πρέπει να περιμένουν να λάβουν τις βεβαιώσεις ταχυδρομικά. Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα μπορούν από την Τετάρτη να εκτυπώσουν τις βεβαιώσεις αποδοχών τους από την ιστοσελίδα του ταμείου (www.ika.gr), ενώ την ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr) θα επισκέπτονται οι αγρότες για να αναζητήσουν τις βεβαιώσεις τους.
Ταλαιπωρία για τους συνταξιούχους
Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αναμένεται να ταλαιπωρήσει φέτος περίπου 1 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους καθώς θα πρέπει υποχρεωτικά να προσέλθουν στην εφορία για να παραλάβουν «κλειδαρίθμους» προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους ή να απευθυνθούν σε λογιστή για την διεκπεραίωση της δήλωσης τους καταβάλλοντας όμως αντίτιμο 40 - 50 ευρώ. Επίσης όλοι όσοι έχουν καταθέσεις ανεξαρτήτως είδους και ποσού είναι υποχρεωμένοι να πάνε στις τράπεζες και να ζητήσουν τη βεβαίωση για τους τόκους για να τους δηλώσουν στο έντυπο αφού από φέτος είναι υποχρεωτική η αναγραφή τους. Το ετήσιο ραντεβού με την εφορία ξεκινά φέτος με πρωτοφανή καθυστέρηση λόγω του πολύ χρόνου που απαιτήθηκε για την προετοιμασία των «προκάτ» δηλώσεων αλλά και του εντύπου που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι με προστατευόμενα τέκνα που δικαιούνται το επίδομα τέκνων.
Στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, η οποία λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου. Κι αυτό γιατί φέτος θα υποβάλουν δηλώσεις κι όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος ηλικίας, με εξαίρεση μόνο τα ενήλικα προστατευόμενα τέκνα, οπότε ο αριθμός των δηλώσεων είναι βέβαιο ότι θα φθάσει τα 6 εκατομμύρια. Ως εκ τούτου, η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής περίπου 6 εκατομμυρίων δηλώσεων είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί μέσα σε μόλις 40 μέρες, ενώ πάντα υπάρχει ο κίνδυνος το ΤAXISNET να μην αντέξει τον τεράστιο όγκο ταυτόχρονα αποστελλόμενων δεδομένων και να «καταρρεύσει».
Οι αλλαγές στην υποβολή και συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων:

1. Υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης από όλους τους φορολογούμενους.
2. Υποχρεωτική η υποβολή δήλωσης από όλους τους φορολογούμενους που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους με εξαίρεση τα προστατευόμενα τέκνα.
3. Προσυμπληρωμένες οι φορολογικές δηλώσεις για 640.000 δημοσίους υπαλλήλους, 440.000 συνταξιούχους του Δημοσίου και πολλούς ακόμη συνταξιούχους διαφόρων ασφαλιστικών ταμείων. Θα είναι προσυμπληρωμένα τα στοιχεία για τις αποδοχές και τους παρακρα-τηθέντες φόρους του έτους 2012
4. Οι φορολογούμενοι (συνταξιούχοι, νέοι άνω των 18 ετών) που θα υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος ηλεκτρονικά φορολογική δήλωση θα πρέπει υποχρεωτικά να προσέλθουν στην εφορία για να παραλάβουν κλειδάριθμο.
5. Βεβαίωση από την τράπεζα θα πρέπει να ζητήσουν όλοι όσοι έχουν καταθέσεις για να δηλώσουν τους τόκους.
6. Στις 30 Ιουνίου 2013 λήγει κανο-νικά η προθεσμία για την ηλεκτρο-νική υποβολή των δηλώσεων χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση.

πηγή: e-forologia


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons