Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Έκτακτη σύσκεψη για τα σκουπίδια στη Φαρκαδόνα

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Οιχαλίας και με συμμετοχή αρκετών φορέων  της περιοχής διοργανώθηκε σήμερα σύσκεψη με τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Φαρκαδόνας κ. Ιωάννη Σακελλαρίου.



Στο κάλεσμα πέραν των Συλλόγων και των πολιτών ανταποκρίθηκε μόνο ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Βασίλης Τσιάντος.
Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων εξέφρασαν τις ανησυχίες καθώς και την έντονη αγανάκτησή τους για την κατάσταση στο Δήμο, όσο αφορά την μη αποκομιδή των σκουπιδιών. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο είπαν χαρακτηριστικά και πρέπει να γίνει καταμερισμός ευθυνών και αρμοδιοτήτων, ώστε να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα που ταλανίζει τον Δήμο Φαρκαδόνας. Απηύθυναν δε, κάλεσμα, για ενεργοποίηση όλων των πολιτών και κοινή συστράτευση όλων των φορέων ως μέσο πίεσης και άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος.
Ο κ. Σακελλαρίου από την πλευρά τόνισε πως πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όλοι και να δράσουμε ομαδικά και μεθοδικά καθώς  οι σωροί των σκουπιδιών θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία γιατί ως γνωστών οι εστίες αναπαραγωγής τρωκτικών και εντόμων αποτελούν μεγάλο κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών.
Ο κ. Τσιάντος απαντώντας στα ερωτήματα των δημοτών  επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι  οι διοικούντες του Δήμου Φαρκαδόνας έχουν διασπαστεί σε τρεις ομάδες και από εκεί ξεκινούν όλα.
 Όπως είπε χαρακτηριστικά ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε προ είκοσι  μόλις ημερών και μέχρι τότε ο Δήμος λειτουργούσε αποκλειστικά και μόνο από χορηγίες.
Αναφέρθηκε επίσης  στις προσπάθειες που αναπτύσσονται, μεταξύ των οποίων και της αποστολής εγγράφου στις αρμόδιες Υπηρεσίες για διάθεση κονδυλίων ύψους 11.000 ευρώ με την μορφή του κατεπείγοντος προκειμένου να ξεκινήσει η αποκομιδή.
Κατά τη σύσκεψη τέθηκε και το ζήτημα της ύδρευσης στα δημοτικά διαμερίσματα Γεωργανάδων και Κλοκοτού, όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά μαγγανίου.


24-05-2013 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ :
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ

            Ένα σύγχρονο και υψίστης σημασίας πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία είναι η συνεχιζόμενη αλόγιστη συσσώρευση σκουπιδιών στις αστικές περιοχές. Ένα πρόβλημα που υφίσταται και στην περιοχή ευθύνης του Κέντρου Υγείας Φαρκαδόνας και κίνησε το ενδιαφέρον της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Υγείας λόγω της επακόλουθης απειλής για την υγεία των πολιτών. Ανάμεσα στις λοιπές δράσεις του, το ιατρικό και λοιπό προσωπικό του Κέντρου Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους τοπικούς φορείς με σκοπό να βρεθεί μία άμεση και ταχεία λύση για την αποκομιδή των σκουπιδιών.
            Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα οικιακά απορρίμματα είναι δυνατόν να είναι μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα και κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφών ή άλλων οργανικών ουσιών, οπότε επέρχεται σήψη. Επίσης μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται στα απορρίμματα μπορούν να επιζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως σαλμονέλα του τύφου 4-115 ημέρες και σαλμονέλα της εντερίτιδας 150 ημέρες. Τα σκουπίδια αποτελούν εστίες μετάδοσης ασθενειών με την εμφάνιση και τον πολλαπλασιασμό “φορέων” μετάδοσης διαφόρων νόσων, π.χ. μύγες, ψύλλοι, κουνούπια, κατσαρίδες, ποντίκια και άλλα τρωκτικά. Είναι αναμενόμενο ότι οι υγρές και θερμές καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή διευκολύνουν την ανάπτυξη και μετάδοση των παθογόνων σε ζώα ή έντομα φορείς και κατ' επέκταση στον άνθρωπο, είτε με δήγμα, είτε με ερεθισμό του δέρματος, είτε, με συχνότερο μέσο, με μίανση τροφών ή νερού.
            Μετά από αίτημα του Συλλόγου Γυναικών Οιχαλίας, ο κ. Σακελλαρίου Ιωάννης, Διευθυντής του Κ.Υ.Φαρκαδόνας, συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή και του Συλλόγου Γυναικών Φαρκαδόνας και του Μουσικού Συλλόγου Φαρκαδόνας, με σκοπό να επιστήσει την προσοχή για το τεράστιο αυτό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και αποτελεί καταστροφικό παράγοντα για την υγεία όλων μέσω της εμφάνισης λοιμωδών μεταδοτικών νοσημάτων.
            “Τα μέτρα πρόληψης αποτελούν πρωταρχικό παράγοντα για τη προστασία της Δημόσιας Υγείας και η έγκαιρη και αποτελεσματική δράση των τοπικών φορέων είναι αναγκαία σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται η περιοχή μας αυτή τη στιγμή”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής κ.Σακελλαρίου.
            Σύσταση για τους πολίτες, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι η φύλαξη των οικιακών απορριμάτων στο σπίτι σε ανθεκτικές και σφιχτά δεμένες σακούλες, έως ότου αποκατασταθεί πλήρως η ανωμαλία. Επίσης πρέπει να ξεπλένονται καλά τα άδεια κουτιά από κονσέρβες. Και τελικά πρέπει να αποφεύγεται η επαφή τόσο των ανθρώπων όσο και των κατοικίδιων τους με τα σκουπίδια, με αδέσποτα ζώα και με τους “φορείς” μετάδοσης, όπως είναι τα τρωκτικά.
            Σήμερα, Παρασκευή 24 Μαίου 2013, ξεκίνησε ξανά η αποκομιδή των απορριμάτων από την Υπηρεσία Καθαρισμού του Δήμου, πράγμα που αποτελεί την έναρξη εξάλειψης των λοιμωδών εστιών.

Η επιστημονική ομάδα του Κ.Υ.Φαρκαδόνας
Σύνταξη κειμένου: Σακελλαρίου Ιωάννης, Ευθυμιάδη Γεωργία, Παπαδοπούλου Ιωάννα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons