Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Χριστούγεννα στην Κρήνη Τρικάλων

Όλοι μικροί μεγάλοι στη  Κρήνη  περιμένουν  με λαχτάρα την μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, την πρώτη γιορτή του χρόνου όπως συνήθιζαν να τη λένε, τα Xριστούγεννα .

Mία εβδομάδα μπροστά από την εορτή της Γεννήσεως του Χριστού αρχίζουν να σφάζουν τους χοίρους εις ανάμνηση του γεγονότος της σφαγής των νηπίων της Βηθλεέμ και των περιχώρων από δύο ετών και κάτω υπό του φοβερού Ηρώδου. Τα ουρλιάσματα και το αίμα των χοίρων αναπαριστάνουν  κατά τρόπο φρικτό εκείνο το θλιβερό γεγονός.
 Κάθε σπίτι που σφάζει γουρούνι κάνει  «γουρνοχαρά» προσκαλεί  όλους τους συγγενείς και τους φίλους να φάνε και να γλεντήσουν μαζί. Μόλις σφάζουν  τον χοίρο, η νοικοκυρά παίρνει  έναν τσίγκο, βάζει  πάνω μερικά κάρβουνα, ρίχνει  και λίγο θυμίαμα και περνάει  μπροστά από τους άνδρες, που βρίσκονται  γύρω εκεί από το σφαγμένο γουρούνι, τους θυμιάτιζε και αυτοί με το χέρι τους αερίζουν την φωτιά και λένε την ευχή: «Να το φάτε όλο με υγεία και του χρόνου μεγαλύτερο». Έπειτα ρίχνουν  τα κάρβουνα και το θυμίαμα στον κομμένο λαιμό του γουρουνιού για να θυμιατιστεί  κι αυτό. Κι οι γυναίκες αρχίζουν  να κάνουν «την λίπα», «την αλευριά», και τα λουκάνικα. Ενώ όλοι μαζί  τρώνε  τις περίφημες «τσιγαρίδες», πίνουν και γλεντούν.
Ανήμερα των Χριστουγέννων βαθειά χαράματα πηγαίνουν  στην εκκλησία κι όταν επιστρέφουν  τους περίμεναν τα «κομμάτια», ένα έθιμο που κρατάει από πολύ παλιά στην Κρήνη...όλες οι νοικοκυρές του χωριού βγαίνουν  στους δρόμους και περιμένουν  αυτούς που επιστρέφουν από την εκκλησία να τους μοιράσουν κομμάτια κρέας, πίτες αλλά και διάφορα άλλα μεζεδάκια που ετοιμάζουν. Την επόμενη μέρα στο χωριό όλοι ψήνουν  «την γουρνοπούλα». Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα τα παιδιά τα ψάλλουν την παραμονή κι άλλα ανήμερα, και λένε το εξής τραγούδι:
Χριστός γεννάται σήμερον, γεννάται και βαφτίζεται, στους ουρανούς πηγαίνει, όλοι οι αγγέλοι χαίρονται, και οι δαιμόνοι σκάζουν, σκάζουν και πλαντάζουν, Και του χρόνου!!! Οι νοικοκυρές φιλεύουν τα παιδιά καραμέλες, χρήματα, καρύδια, σύκα ξηρά κ.ά.

Είναι ανάγκη να δώσουμε σημασία στα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας,είναι  σημαντικό να διασώσουμε την παράδοσή μας.


 Θοδωρής Λακιάρας .

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons