Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΡΧΙΣΑΝ ΞΑΝΑ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΕΤΡΩΤΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Άρχισαν ξανά οι ανασκαφές στο χώρο «Ασβεσταριά» του Πετρωτού του Δήμου Φαρκαδόνας Τρικάλων.
Οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν με αφορμή τις εργασίες βελτίωσης της ε,ο, Λάρισας –Τρικάλων πριν από μερικά χρόνια.

Κατά την διάρκεια των ανασκαφικών ερευνών ήρθαν στο φως οικισμός της Μέσης και Ύστερης Εποχής Χαλκού. Κτήρια κυρίως παραλληλόγραμμα, μεγαρόσχημα οικοδομήματα, καθώς και αψιδωτά.
Πρόκειται για κτίρια λίθινης ανοδομής με περιορισμένη χρήση πλίνθων. Χρησιμοποιείται κυρίως ο τοπικός ασβεστόλιθος, σε μικρού ή μεσαίου μεγέθους λίθους, σπάνια μεγαλύτερους, αδρά ή καθόλου λαξευμένους.
 Σε αρκετά κτήρια, είναι εμφανείς περισσότερες της μίας φάσεις δόμησης και χρήσης του χώρου. Ανάμεσα στα κτίρια ήρθαν στο φως ταφές. 
Οι ενήλικες ενταφιάζονται εκτάδην σε απλούς λάκκους. Ενώ αντίθετα τα βρέφη και τα παιδιά ενταφιάζονται εκτάδην σε κιβωτιόσχημους τάφους.
 Οι ταφές είναι στην πλειονότητά τους ακτέριστες ή φτωχά κτερισμένες, με ένα μόνο αγγείο να συνοδεύει το νεκρό. Μεγάλος είναι ο αριθμός οστράκων αγγείων που συλλέγονται από όλη την έκταση του οικισμού.
 Τα σχήματα που επικρατούν είναι κύλικες, υδρίες, αλάβαστρα, πίθοι, πιθαμφορείς, κύπελλα μόνωτα και δίωτα, κ.ά. Στα διακοσμητικά στοιχεία κυριαρχούν οι οριζόντιες ευθύγραμμες ή κυματοειδείς ζώνες στο σώμα του αγγείου. Ακολουθούν τα επάλληλα επικαλυπτόμενα τρίγωνα, οι ζώνες με ενάλληλα γραμμίδια, οι σπείρες, η «ρακέτα», η πορφύρα, κ.ά. Δεν λείπουν τα αγγεία με πλαστική διακόσμηση καθώς και τα εισηγμένα αγγεία κυρίως από Αργολίδα. 
Τον κατάλογο των πήλινων ευρημάτων συμπληρώνουν ειδώλια (τύπου Φ, Ψ, και ζωόμορφα), σφονδύλια, πηνία, και υφαντικά βάρη. Έχει τέλος βρεθεί ικανός αριθμός λίθινων εργαλείων (λεπίδες από πυριτόλιθο, πελέκεις, ακόνια, κ.ά.), και οστέινων περονών και οπέων. 

 
 
 
 


«Η συγκεκριμένη ανασκαφή είναι μια από τις σημαντικότερες για τα Τρίκαλα και γενικότερα για την Δυτική Θεσσαλία. Μέχρι και σήμερα δεν είχαν αποκαλυφτεί τμήματα οικοδομικού ιστού Μυκηναϊκών χρόνων. Το γεγονός αυτό έρχεται να μας δώσει πολύτιμα στοιχεία, άγνωστα μέχρι στιγμής για την περιοχή μας», δήλωσε στο KriniTrikalon Blog η κα. Μαρία Βαϊοπούλου προϊστάμενη της ΛΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία τόνισε την αναγκαιότητα στήριξης από τους φορείς του Δημοσίου για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί αυτό το σπουδαίο ανασκαφικό έργο.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kai egw nomiza oti mono sthn Italia Enas doulevei kai 5-6 ka8ontai.......ginete kai sthn Elladara mas !!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Έλεος με αυτήν την καταστροφολογία ρε παιδιά,δεν πανε να σπάσουν πέτρα οι άνθρωποι,να διασώσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά πάνε!
Από τα 8 άτομα που βλέπετε οι 2-3 είναι απλοί εργάτες,οι υπόλοιποι είναι επιστήμονες

Μαρία Βαϊοπούλου είπε...

Καλημέρα σας, πρέπει να ξέρετε πως σε μια ανασκαφή δεν δουλεύουν όλοι μαζί . Άλλος σκάβει άλλος φτυαρίζει και άλλος κουβαλάει. Χθες ήταν πρώτη μέρα και δεν ήμασταν ακόμη τόσο οργανωμένοι.
Δουλεύουμε μέσα στον ήλιο και πρέπει συγχρόνως να προσέχουμε να μην γίνουν καταστροφές.
Όσο δε αφορά το συγκεκριμένο συνεργείο είναι άνθρωποι εργατικοί και φιλότιμοι.
Όσον αφορά το επιστημονικό προσωπικό και αυτό δουλεύει, ακόμη και με τον τρόπο που το εννοούν κάποιοι, όταν είναι ανάγκη.

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons