Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΟΙ ΚΡΗΝΙΩΤΕΣ

Δεν πρόλαβε καλά-καλά να μπει ο Οκτώμβρης και πολλοί προνοητικοί συγχωριανοί μας, έκαναν ήδη τις προμήθειες τους σε καυσόξυλα για τον επικείμενο χειμώνα.
 Καθημερινά, έξω από εισόδους και στις αυλές των σπιτιών στην Κρήνη, παρατηρούμε σωρούς από καυσόξυλα τα οποία μεταφέρονται και αποθηκεύονται από τους ιδιοκτήτες για τις ανάγκες θέρμανσης.
Με την τιμή του πετρελαίου να είναι για τους περισσότερους απαγορευτική αλλά και τα τιμολόγια της ΔΕΗ να κάνουν ασύμφορη τη χρήση του ηλεκτρικού για τα κλιματιστικά, η θέρμανση με ξύλα έγινε για τους περισσότερους μονόδρομος, παρότι προ κρίσης η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών δεν χρησιμοποιούσε τα καυσόξυλα για θέρμανση.
Όπως μας αναφέρει η  ξυλέμπορος κα Ευαγγελία Σταθοπούλου  και ο σύζυγός της, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πολύ μεγάλη ζήτηση σε καυσόξυλα.
Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης  εμπορίας καυσόξυλων έχουν έδρα  κοντά στο Αχλαδοχώρι και με πολύ διάθεση μας ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις και μας μύησαν στα μυστικά του καλού ξύλου αλλά και πως μπορεί κάποιος να το ακριβοπληρώσει αν δεν γνωρίζει κάποια πράγματα.
Να ξεκινήσουμε όμως με τα είδη των καυσόξυλων και ποια πωλούνται περισσότερο.
Από δένδρα δρυς καλύπτεται το 70% της ζήτησης, από οξιά το 20/ και από πεύκα και έλατα το 10%.
Όπως σημειώνουν το καλύτερο καυσόξυλο είναι από πουρνάρι, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα δεν βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες καθώς τα πουρναροδάση είναι ελάχιστα και στο νομό Τρικάλων για παράδειγμα δεν καλύπτει ούτε το 5% της ζήτησης.
Τα ξύλα κόβονται αναλόγως της χρήσης τους, δηλαδή άλλο για τζακόσπομπα, άλλο για τζάκι και άλλο για ξυλόσπομα.
Οι τιμές
Οι τιμές των καυσόξυλων κυμαίνονται στα 130 ευρώ τον τόνο, ενώ σε παλέτες κοστίζουν στον καταναλωτή ακριβότερα δηλαδή 150 έως και 160 ευρώ τον τόνο.
Αυτή η μεγάλη διαφορά στην τιμή προκύπτει, διότι μια παλέτα δεν ζυγίζει στην πραγματικότητα ένα τόνο, καθώς υπάρχουν κενά ανάμεσα στα ξύλα, αλλά είναι περίπου 800 με 850 κιλά.
Η οικογένεια Σταθοπούλου  πάντως συστήνει στους καταναλωτές να ζητούν να ζυγίζονται τα ξύλα πριν τα πληρώσουν.
Τέλος όπως μας είπαν, μπορεί το ξύλο να είναι φθηνή καύσιμη ύλη για τις ανάγκες θέρμανσης αλλά λόγω  της κρίσης πολλοί καταναλωτές δυσκολεύονται, να τα πληρώσουν μετρητοίς και ζητούν διευκολύνσεις με δόσεις.















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons