Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΝΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ


Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης στην Κρήνη Τρικάλων, η μνήμη της πανσόφου Μεγαλομάρτυρος  Αγίας Αικατερίνης.

Πλήθη πιστών από τα Τρίκαλα αλλά και από γειτονικούς Νομούς, όλων των ηλικιών, παραβρέθηκαν στο φερώνυμο Ναό, παραμονή αλλά και ανήμερα, για να ανάψουν το κεράκι της ευλάβειας και να προσκυνήσουν την θαυματουργό εικόνα της Αγίας.

Τη Δευτέρα το απόγευμα, παρουσία πλήθους πιστών, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας χοροστατούντος του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Νάση, Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών. Αμέσως μετά τον Εσπερινό δόθηκαν στους πιστούς η παραδοσιακή φασολάδα και νηστίσιμα εδέσματα από τους κατοίκους της Κρήνης.















Την Τρίτη 25/11 το πρωί, ανήμερα της εορτής, τελέστηκε ο όρθος και η θεία λειτουργία, χοροστατούντος του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Νάση, Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών, ο οποίος μίλησε στους πιστούς για το βίο της Αγίας Αικατερίνης και την πίστη που πρέπει να έχουμε στον Θεό.



















Το εκκλησιαστικό συμβούλιο της Κρήνης Τρικάλων ευχαριστεί θερμά όλους τους επισκέπτες-προσκυνητές, τους εφημέριους των γειτονικών ενοριών καθώς και όλους  όσους βοήθησαν να γίνουν οι εορταστικές εκδηλώσεις.
Ευχαριστούμε πολύ τη διοίκηση του Δήμου Φαρκαδόνας που ανταποκρίθηκε άμεσα στα αιτήματα της ενορίας και ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο κ. Θανάση Μεριβάκη για τη χορήγηση των υλικών που απαιτήθηκαν για την παρασκευή του φαγητού, τον κ. Ηλία Λασκοντίνο  που προσέφερε τις ελιές, τον κ. Χαλκιά Νικόλαο που προσέφερε τα κρεμμύδια, την κυρία Τσιάντου Φωτεινή για τα κεριά και τα γλυκίσματα, τον ηλεκτρολόγο κ. Νίκο Μανασσή για τον φωτισμό, τον οικοδόμο κ. Μορέλλα Αθανάσιο για το σκέπαστρο, τον κ. Παππά Δημήτριο που είναι πάντα κοντά στη ενορία, τους κατοίκους της Κρήνης που φρόντισαν για την καθαριότητα εντός και περιμετρικά του ναού καθώς και τους νέους της Κρήνης που διένειμαν το φαγητό.
 Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ όλα τα ηλεκτρονικά, ραδιοφωνικά  και έντυπα μέσα που με ευγένεια πρόβαλαν τις εκδηλώσεις εορτασμού.

Ευχόμαστε σε όλο τον κόσμο  χρόνια πολλά κι ευλογημένα. 



Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΝΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Σήμερα Δευτέρα 24/11, και ώρα 17:00 το απόγευμα, θα τελεστεί  Μέγας Εσπερινός μετά αρτοκλασίας  ενώ αμέσως μετά θα διανεμηθούν η παραδοσιακή φασολάδα και νηστίσιμα εδέσματα από τους κατοίκους της Κρήνης.
Αύριο Τρίτη 25/11 το πρωί, ανήμερα της εορτής, θα τελεστεί ο όρθος και η θεία λειτουργία, χοροστατούντος του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Νάση, Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών.
Ο ιερός ναός της Αγίας Αικατερίνης, σύμφωνα με μαρτυρίες των γηραιότερων της περιοχής, χτίστηκε τον 18 αιώνα μ. Χ.
 Ευσεβείς Χριστιανοί Κρηνιώτες που είχαν την ευλογία να ζήσουν μέχρι τα εκατό τους χρόνια, ομολόγησαν ότι ο ναός υπήρχε ήδη από την εποχή των παππούδων τους.
Σύμφωνα με τις βάσιμες αυτές μαρτυρίες η ιστορία του ναού μπορεί να αναχθεί κάπου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ακριβώς πάνω από την είσοδο του ναού δεσπόζει η εικόνα της Αγίας που έχει υποστεί φθορές από το πέρασμα των ετών.
Η τεχνοτροπία της μπορεί να συνδεθεί με την εκκλησιαστική ζωγραφική του 18-19ου αιώνα. Η Κρήνη χαίρει μεγάλης ευλογίας της πανσόφου Αγίας Αικατερίνης την οποία και τιμάει με ευλάβεια και σεβασμό. Αξιοθαύμαστα γεγονότα έχουν συμβεί στην περιοχή όπου είναι χτισμένος ο Ιερός Ναός.
Ανηφορίζοντας το λόφο πίσω από το ναό οδηγείσαι στην τοποθεσία «Αγιανέρι».
 Εκεί θρυλείται πως ως εκ θαύματος άνοιξε ανάμεσα στα βράχια μια ρωγμή, με αποτέλεσμα να αναπηδήσει γάργαρο τρεχούμενο νερό από τότε έως και σήμερα. Λέγεται μάλιστα, πως πριν από πολλά χρόνια κάποιος λεπρός έπλυνε τις πληγές του με το Άγιο νερό και θεραπεύτηκε αμέσως. Ακριβώς δίπλα στην πηγή υπάρχει ένα δέντρο. Σ΄αυτό κάθε πιστός αφήνει ένα τάμα ή ένα δώρο στη χάρη της Μεγαλομάρτυρος Πανσόφου Αγίας Αικατερίνης.
Στο παρελθόν κοπέλες αφήναν τα μαντήλια τους και θεραπευόταν από τους πονοκεφάλους, νεόνυμφοι εναπόθεταν τα στέφανά τους όταν έβλεπαν πως ο γάμος τους κινδυνεύει, εγκυμονούσες γυναίκες έστελναν ένα προσωπικό τους αντικείμενο για να "κρατήσουν" το παιδί και γενικότερα ό, τι επιθυμούσε ο καθένας από τους πιστούς το ζητούσε. Αυτό συνεχίζεται ακόμη και στις μέρες μας, ιδιαιτέρως στην ονομαστική εορτή της Αγίας Αικατερίνης, όπου πλήθος κόσμου από διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας κατακλύζει τον ιερό ναό.
 Η χάρη της όμως δεν σταματά εδώ. Βασιζόμενοι σε μαρτυρίες κατοίκων της Κρήνης οι οποίοι έβοσκαν τα ζώα τους εκεί κοντά, πληροφορούμαστε ότι πολλοί από αυτούς έβλεπαν την ολοζώντανη τη μορφή της Αγίας, η οποία ολόλαμπρη περπατούσε στο προαύλιο του ναού. Πολλές φορές άκουγαν μόνο τα βήματά της!
 Σύμφωνα με μια άλλη διήγηση των κατοίκων, γύρω στη δεκαετία του'50, μία νεαρή κοπέλα που καταγόταν από μακρινή περιοχή και έπασχε από μια ανίατη ασθένεια επισκέφτηκε σχεδόν λιπόθυμη τον ναό. Αφού προσκύνησε συνέβη κάτι παράξενο. Ο υψηλός της πυρετός εξαφανίστηκε κι εκείνη έφυγε χοροπηδώντας. Ένα τελευταίο περιστατικό αφορά την περίπτωση ενός μικρού κοριτσιού το οποίο είχε χάσει το φως. Η επίσκεψη και η διανυκτέρευσή του στο ναό στάθηκε αρκετή να ξαναβρεί την όρασή του.
 Οι παραπάνω μαρτυρίες και πολλές άλλες τις οποίες γνωρίζουν οι κάτοικοι του χωριού, δεν αποτελούν καμία υπερβολή αφού πρόκειται για άτομα τα οποία επέδειξαν αληθινή πίστη και σεβασμό στην Αγία Αικατερίνη. Ευλογημένος κάθε χριστιανός που θα προσκυνήσει τη Θεία χάρη της.

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΜΕ ΤΗ ΘΕΙΑ ΦΩΤΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

«Τν πανεύφημον νύμφην Χριστο μνήσωμεν, Ακατερίναν τν θείαν κα πολιοχον Σιν, τν βοήθειαν μν κα ντίληψιν· τι φίμωσε λαμπρς, τος κομψος τν σεβν, το Πνεύματος τ δυνάμει, κα νν ς Μάρτυς στεφθεσα, ατεται πσι τ μέγα λεος
 Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή απολυτίκια, το οποίο αναφέρεται στη θεία χάρη της Αγίας Αικατερίνης πολιούχου του Σινά. Η Αγία, αφού "εφίμωσε" τους ασεβείς κατόπιν εστέφθη μάρτυρας και όλοι την παρακαλούν να τους παράσχει μεγάλη ευσπλαχνία.
 Οι κάτοικοι της Κρήνης, των περιχώρων αλλά και πολλοί επισκέπτες από μακρινούς προορισμούς αναζητούν παρηγοριά στον οίκο της Αγίας που βρίσκεται στην είσοδο του δημοτικού διαμερίσματος.
 Παρηγοριά στον πόνο και τη δυστυχία. Δόξα στην χαρά και στα αιτήματα που καταθέτουν γονυπετείς οι πιστοί.
 Πόσοι άνθρωποι κάθε ηλικίας εκατοντάδες χρόνια τώρα εναποθέτουν τις ελπίδες τους, το πόνο, και τα αιτήματα τους στην Χάρη της Αγίας; Κι αυτή, όπως αποδεικνύει η θεία χάρη της, δεν αφήνει απαρηγόρητο κανέναν. Απλώνει το χέρι και μεσιτεύει στην Παναγία και στο Χριστό για τους πιστούς. Για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και προσκυνούν ζητώντας συγχώρεση και επούλωση των πληγών.
 Τα θαύματα της Αγίας είναι πολλά. Τόσα που κάνουν ακόμη και τους άπιστους να ασπαστούν την δύναμη και τη Χάρη της. Μέσω αυτών των θαυμάτων διαπιστώνουμε την δύναμη της Χριστιανικής Πίστης. Τη δύναμη που αναπτερώνει την ελπίδα για τα επίγεια και τον Ουράνιο Παράδεισο. Συγκίνηση προκαλεί το θαύμα της Αγίας που μας διηγηθήκαν πρόσφατα με αφορμή την εορτή της Αγίας Αικατερίνης. Η ιστορία που περιγράφεται πιο κάτω αφορά μια γυναίκα με καταγωγή την Κρήνη. Η γυναίκα σήμερα δεν βρίσκεται στην ζωή, αλλά οι συγγενείς φροντίζουν να την διαδώσουν δείχνοντας το Μεγαλείο της Αγίας.
Η γυναίκα είχε γεννηθεί στην Κρήνη στις 12 Δεκεμβρίου του 1928. Σε ηλικία τρεισήμισι ετών περνούσε την παιδική ασθένεια της ιλαράς κι ανέβασε 41 με 42 πυρετό. Οι γονείς της μην έχοντας πρόσβαση σε γιατρό κάλεσαν μια πρακτική ντόπια που τους έβαλε να ρίξουν στο παιδί πολύ ξίδι στον αυχένα και στο πίσω μέρος του κεφαλιού και γενικά σε όλο το κεφάλι. Το κοριτσάκι σε λίγες ώρες έχασε το φως. Ο πατέρας της πήγε τη μικρή Σεβαστία σε όλα τα νοσοκομεία των Τρικάλων, της Καρδίτσας, της Λάρισας όπου οι γιατροί τους παρέπεμψαν στο καλύτερο νοσοκομείο της τότε εποχής. Τον Ευαγγελισμό της Αθήνας. Εκεί, οι καλύτεροι γιατροί διέγνωσαν 100% τύφλωση εξαιτίας του ξυδιού που έκαψε το οπτικό της νεύρο. Μάλιστα, οι γιατροί τους συμβούλεψαν να μην φύγει σε γιατρούς του εξωτερικού γιατί δεν υπήρχε δυστυχώς καμιά ελπίδα βελτίωσης.

 Η μικρή Σεβαστία έκλαιγε γοερά γιατί φοβόταν το σκοτάδι. Επειδή αδυνατούσε να μετακινηθεί χτυπούσε πάνω στους τοίχους και σε έπιπλα που άφησαν πάνω της σημάδια για όλη της τη ζωή. Ο πιστός πατέρας της Δημήτριος πήρε την απόφαση να τάξει το παιδί του στην Αγία Αικατερίνη προκειμένου να το βοηθήσει. Πήρε τη φοβισμένη μικρούλα και αφού προσκύνησαν τη Θεία Χάρη της διανυκτέρευσαν το βράδυ στην εκκλησία. Τότε, μια λαμπάδα έπεσε και ξύπνησε τη μικρή. Και τότε έγινε το θαύμα!
Η μικρή Σεβαστία Κουτλή είδε το φως του κεριού και αφού το ακολούθησε πήρε από κάτω τη λαμπάδα και την έβαλε στο μανουάλι... Το φως που είδε εκείνο το βράδυ συνέχιζε να το βλέπει μέχρι το τέλος της ζωής. Βγήκε από το σκοτάδι στο φως,. Έβλεπε θείο φως, όπως εκείνη το περιέγραφε, και γύρω του διέκρινε τα αντικείμενα σαν σκιές. Κι έτσι έζησε φυσιολογικά τη ζωή της. Επέστρεψε στην αγκαλιά της μητέρας μόνη πλέον και όχι υποβασταζόμενη. Δεν ξαναχτύπησε ποτέ έκτοτε, έβοσκε τα ζώα έξω από το χωριό, μαγείρευε, αλώνιζε σιτάρι, έπαιρνε νερό από το πηγάδι που ήταν μακριά από το σπίτι της. Έκανε τα πάντα.
Η Αγία όμως της χάρισε και λίγη από τη σοφία και την καλοσύνη της. Μεγάλωσε τα μικρότερα αδέρφια της, ήταν ικανή σε μαθηματικές πράξεις παρότι δεν πήγε σχολείο, μάθαινε στα μικρότερα κορίτσια της γειτονιάς πως να πλένουν, να μαγειρεύουν, να πλέκουν ,να κεντάνε. Έπλεξε με χαρά την προίκα πολλών συνομιλήκων της, παρότι η ίδια γνώριζε ότι δεν επρόκειτο να παντρευτεί. Η γυναίκα αυτή πέθανε φέτος ανώδυνα, παρότι είχε καρκίνο του παγκρέατος. Τα τελευταία της λόγια προς τους δικούς της ήταν :
''Να δοξάζετε πάντα το Θεό και την Αγία Αικατερίνη γιατί είναι πραγματικά θαυματουργή. Αυτή μου έδωσε το λαμπερό φως κι έζησα αυτόνομη έως και σήμερα''.

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΝΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Ο ιερός ναός της Αγίας Αικατερίνης, σύμφωνα με μαρτυρίες των γηραιότερων της περιοχής, χτίστηκε τον 18 αιώνα μ. Χ.
 Ευσεβείς Χριστιανοί Κρηνιώτες που είχαν την ευλογία να ζήσουν μέχρι τα εκατό τους χρόνια, ομολόγησαν ότι ο ναός υπήρχε ήδη από την εποχή των παππούδων τους.
Σύμφωνα με τις βάσιμες αυτές μαρτυρίες η ιστορία του ναού μπορεί να αναχθεί κάπου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ακριβώς πάνω από την είσοδο του ναού δεσπόζει η εικόνα της Αγίας που έχει υποστεί φθορές από το πέρασμα των ετών.
Η τεχνοτροπία της μπορεί να συνδεθεί με την εκκλησιαστική ζωγραφική του 18-19ου αιώνα. Η Κρήνη χαίρει μεγάλης ευλογίας της πανσόφου Αγίας Αικατερίνης την οποία και τιμάει με ευλάβεια και σεβασμό. Αξιοθαύμαστα γεγονότα έχουν συμβεί στην περιοχή όπου είναι χτισμένος ο Ιερός Ναός.
Ανηφορίζοντας το λόφο πίσω από το ναό οδηγείσαι στην τοποθεσία «Αγιανέρι».
 Εκεί θρυλείται πως ως εκ θαύματος άνοιξε ανάμεσα στα βράχια μια ρωγμή, με αποτέλεσμα να αναπηδήσει γάργαρο τρεχούμενο νερό από τότε έως και σήμερα. Λέγεται μάλιστα, πως πριν από πολλά χρόνια κάποιος λεπρός έπλυνε τις πληγές του με το Άγιο νερό και θεραπεύτηκε αμέσως. Ακριβώς δίπλα στην πηγή υπάρχει ένα δέντρο. Σ΄αυτό κάθε πιστός αφήνει ένα τάμα ή ένα δώρο στη χάρη της Μεγαλομάρτυρος Πανσόφου Αγίας Αικατερίνης.
Στο παρελθόν κοπέλες αφήναν τα μαντήλια τους και θεραπευόταν από τους πονοκεφάλους, νεόνυμφοι εναπόθεταν τα στέφανά τους όταν έβλεπαν πως ο γάμος τους κινδυνεύει, εγκυμονούσες γυναίκες έστελναν ένα προσωπικό τους αντικείμενο για να "κρατήσουν" το παιδί και γενικότερα ό, τι επιθυμούσε ο καθένας από τους πιστούς το ζητούσε. Αυτό συνεχίζεται ακόμη και στις μέρες μας, ιδιαιτέρως στην ονομαστική εορτή της Αγίας Αικατερίνης, όπου πλήθος κόσμου από διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας κατακλύζει τον ιερό ναό.
 Η χάρη της όμως δεν σταματά εδώ. Βασιζόμενοι σε μαρτυρίες κατοίκων της Κρήνης οι οποίοι έβοσκαν τα ζώα τους εκεί κοντά, πληροφορούμαστε ότι πολλοί από αυτούς έβλεπαν την ολοζώντανη τη μορφή της Αγίας, η οποία ολόλαμπρη περπατούσε στο προαύλιο του ναού. Πολλές φορές άκουγαν μόνο τα βήματά της!
 Σύμφωνα με μια άλλη διήγηση των κατοίκων, γύρω στη δεκαετία του'50, μία νεαρή κοπέλα που καταγόταν από μακρινή περιοχή και έπασχε από μια ανίατη ασθένεια επισκέφτηκε σχεδόν λιπόθυμη τον ναό. Αφού προσκύνησε συνέβη κάτι παράξενο. Ο υψηλός της πυρετός εξαφανίστηκε κι εκείνη έφυγε χοροπηδώντας. Ένα τελευταίο περιστατικό αφορά την περίπτωση ενός μικρού κοριτσιού το οποίο είχε χάσει το φως (θα αναφερθούμε λεπτομερώς στο επόμενο άρθρο). Η επίσκεψη και η διανυκτέρευσή του στο ναό στάθηκε αρκετή να ξαναβρεί την όρασή του.

 Οι παραπάνω μαρτυρίες και πολλές άλλες τις οποίες γνωρίζουν οι κάτοικοι του χωριού, δεν αποτελούν καμία υπερβολή αφού πρόκειται για άτομα τα οποία επέδειξαν αληθινή πίστη και σεβασμό στην Αγία Αικατερίνη. Ευλογημένος κάθε χριστιανός που θα προσκυνήσει τη Θεία χάρη της.

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΝΗ


Ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν της Αγίας Μεγαλομάρτυρος  Αικατερίνης, απλοί κάτοικοι της Κρήνης αποφάσισαν να «σηκώσουν τα μανίκια» και να καθαρίσουν το  Ναό αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο στο θαυματουργό ξωκλήσι της Αγίας  Αικατερίνης.

Οι χώροι εντός και εκτός του Ναού γυάλισαν κυριολεκτικά χάρη στις εθελοντικές εργασίες των κατοίκων και όλα είναι σχεδόν έτοιμα, για να υποδεχθούν τους πιστούς που θα συρρεύσουν και φέτος για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα.







ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ-ΜΠΟΤΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

Μετά τη χθεσινή αποπομπή μου από την αντιδημαρχία Υγείας, Πρόνοιας, κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού οφείλω να σταθώ στην απομάκρυνσή μου από τα συγκεκριμένα καθήκοντα και να απαντήσω στα όσα μου προσάπτει ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Θανάσης Μεριβάκης.
Ίσως να μην χρειαζόταν να επικεντρωθώ στα όσα μου καταμαρτυρούνται, εισερχόμενη σε ένα φαύλο κύκλο μελλοντικών αλληλοαπαντήσεων. Πιστεύω όμως πως είναι υποχρέωσή μου να επιχειρηματολογήσω στα όσα μου προσάπτονται, ως ηθικό χρέος απέναντι στους εκατοντάδες πολίτες που με εμπιστεύτηκαν, τιμώντας με την ψήφο τους στις εκλογές του Μαΐου.
Για μια ακόμη φορά έχω υποχρέωση να ευχαριστήσω τους πολίτες που με στήριξαν, οδηγώντας στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου Φαρκαδόνας για να υπερασπιστώ τα συμφέροντα, τιμώντας τον όρκο που έδωσα τον περασμένο Αύγουστο. Οφείλω παράλληλα να ευχαριστήσω το σύνολο των συναδέλφων μου, την δημοτική ομάδα της συμπολίτευσης που έχω την τιμή να αποτελώ μέρος της, όπως και το δήμαρχο Φαρκαδόνας που με τίμησε έστω και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, με τη θέση της συγκεκριμένης αντιδημαρχίας.
Στο δια ταύτα και αναφερόμενη στους 700 και πλέον συνδημότες μου που με τίμησαν με τη ψήφο τους και στο σύνολο των μελών του δημοτικού μας συμβουλίου και του συνόλου του Δήμου, οφείλω να ισχυριστώ ότι τα όσα περιγράφονται στην απόφαση ανάκλησης από τη θέση της αντιδημάρχου είναι απλά κακοήθειες και μυθεύματα.
Οφείλω να ομολογήσω πως η συνεργασία μου προ και μετά εκλογών με το δήμαρχο Φαρκαδόνας ήταν αρμονική στο σύνολο των θεμάτων που άπτονταν του αντικειμένου μου, αλλά και σε διάφορα προσωπικά, αλλά αυτοδιοικητικά ζητήματα. Πραγματικά δεν ενήργησα και δεν θα ενεργούσα αυτοβούλως και καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων μου, προσβάλλοντας αρχικά το πρόσωπό μου, το δήμαρχο, τη δημοτική ομάδα και γενικότερα των ψηφοφόρων μου και του σύνολου των δημοτών της περιοχής μου. Δεν θα το έπραττα θέτοντας σε κίνδυνο το Δήμο Φαρκαδόνας, διαταράσσοντας την καλή συνοχή και συνεργασία της διοίκησης και του δημοτικού συμβουλίου.
Κατά την δίμηνη πορεία μου οφείλω να ομολογήσω πως ουδέποτε αρνήθηκα να λειτουργήσω σε συστοίχιση με τις επιλογές της διοίκησης. Στήριζα και θα στηρίζω όπου το θεωρώ αναγκαίο και συνάδει με την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου. Από την ανάληψη των καθηκόντων μου επισκεπτόμουν το δημαρχείο, όταν αυτό κρινόταν απαραίτητο ενώ καθημερινές ήταν οι επισκέψεις μου, συμβαδίζοντας πάντα με το εργασιακό μου πρόγραμμα, την ενασχόληση μου με την οικογένειά μου και τα κοινά. Έξαλλου ο δήμαρχος Φαρκαδόνας ήταν γνώστης του φόρτου εργασίας μου και των λοιπών υποχρεώσεων μου, αναθέτοντας ωστόσο τα καθήκοντα της συγκεκριμένης αντιδημαρχίας. Παρά τον φόρτο εργασίας και το βαρύ πρόγραμμα μου φρόντισα από τον περασμένο Σεπτέμβριο να επισκεφτώ το σύνολο των σχολείων της περιοχής για να καταγράψω τα προβλήματα και να τα μεταφέρω αρμοδίως, να συναντηθώ με φορείς, όπως με τη διοίκηση του Κέντρου Υγείας Φαρκαδόνας, ώστε να ενημερωθώ για τα προβλήματα και να γνωρίσω από κοντά τους εργαζόμενους μιας και υπό την ευθύνη μου ήταν και ο Τομέας της Υγείας, να συμμετέχω σε εκδηλώσεις μόνη πολλές φορές απουσία του δημάρχου κι άλλων συναδέλφων μου, θεωρώντας ότι έπρεπε να είμαι εκεί κοντά στους ανθρώπους με στήριξαν.
Θεωρώ μικρότητα παρά τις οποιες διαφορές απόψεων είχα κάποιες φορές να εκτοξεύσω βέλη εναντίον του δημάρχου και συναδέλφων μου. Τέτοιες πρακτικές δεν συνάδουν με την προσωπικότητά μου και του οικογενειακού περιβάλλοντος μου.
Αναφορικά με τη διοργάνωση του θεματικού πάρκου της Φαρκαδόνας με τίτλο Ζωντανη Φάτνη εξέφρασα την άποψή μου πάντα με το θάρρος της γνώμης και στηριζόμενη πάντα σε επιχειρήματα.
Η αλήθεια ίσως πονάει, αλλά σε ένα Δημοκρατικό χώρο όπως αυτό του δημοτικού συμβουλίου που θεωρείται ο τοπικός ναός της Δημοκρατίας οφείλεις να συμφωνείς και να διαφωνείς, να ακούς και να αναπτύσσεις διάλογο. Οι πρακτικές του «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» που φαίνεται πως ακολουθεί ο δήμαρχος ανήκουν σε άλλες εποχές.
Οφείλω να σεβαστώ την όποια απόφαση και φυσικά δεν θα κρατήσω κακία σε κανένα πόσο μάλλον στο δήμαρχό μας. Κρίνω αναγκαίο όμως να εκφράσω ένα ερώτημα προς το δήμαρχο. Αν η απόφαση ήταν αποκλειστικά δική του ή αν κάποιοι άλλοι ζήτησαν «την κεφαλήν επί πίνακι» της Ελένης Στεργίου – Μπότη, απαρνούμενη τη γυναικεία φωνή;
Καταθέτω αυτό το ερώτημα μιας και δεν υπήρξε αποπομπή του συναδέλφου Βαγγέλη Ζαφείρη, ο οποίος κι εκείνος με τη σειρά του είπε ΟΧΙ στη διοργάνωση της Ζωντανής Φάντης για τους ίδιους λόγους και παρότι ζήτησε να απομακρυνθεί από την αντιδημαρχία Καθαριότητας δεν αντικαταστάθηκε από το δήμαρχο.
Ο δήμαρχος οφείλει να σκεφτεί ότι στην εκλογή του συνέβαλλαν οι απλοί στρατιώτες, στην συγκεκριμένη περίπτωση οι δημοτικοί σύμβουλοι που έδωσαν τον αγώνα τους και πραγματικά του έδωσαν το τιμόνι του Δήμου Φαρκαδόνας. Σ’ αυτό συνέβαλλα κι εγώ η ίδια με τους 750 περίπου σταυρούς που με ανέδειξαν πρώτη δημοτική σύμβουλο, προεδρεύοντας άψογα στην πρώτη ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μεταφέροντας την φωνή της γυναίκας.
Αυτή η φωνή, η διαφορετική άποψη που είχα να καταθέσω ομολογώ σιώπησε ξαφνικά, δίχως πραγματικούς λογούς και αιτία.
Οι εκλογές ανήκουν στο παρελθόν. Ο κ. Μεριβάκης εκλέχτηκε δήμαρχος. Εγώ ωστόσο θα μείνω στην εξής φράση «ουδείς ασφαλέστερος εχθρός απ' τον ευεργετηθέντα αχάριστο».
Οφείλω για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω το δήμαρχο και να δεσμευτώ ότι θα είμαι μέλος της ομάδας του. Οφείλω παράλληλα να του συστήσω ψυχραιμία… γιατί θα έρθουν και χειρότερα, αν συνεχίσει να ακολουθεί τις ιδέες τακτικές και να ακούει τα λόγια λίγων κι όχι του συνόλου της ομάδας.
Ένας δήμαρχος οφείλει να είναι διαλλακτικός, συμφιλιωτικός κι όχι  αδιάλλακτος. Αυτό θα έπρεπε να γνωρίζει ο δήμαρχος, ως έμπειρος αυτοδιοικητικός.

Με τιμή

Η αποπεμφθείσα αντιδήμαρχος Φαρκαδόνας

Ελένη Στεργίου – Μπότη

     ΠΗΓΗ

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons