Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

Επί τάπητος τα προβλήματα των Εξωτερικών Φρουρών
Επί τάπητος τα προβλήματα των Εξωτερικών Φρουρών
Συνεχόμενες συναντήσεις με υπουργούς και βουλευτές της συγκυβέρνησης
πραγματοποιεί το τελευταίο χρονικό διάστημα το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.).
Τελευταία, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα Χρήστο και με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη Φίλιππο.
Αντικείμενο των συναντήσεων το φλέγον θέμα του μισθολογίου, το οποίο άνοιξε ξανά η κυβέρνηση.
Κατά τις συναντήσεις τονίστηκε και από τις δύο πλευρές ότι το 2010, μπροστά στον κίνδυνο της χρεοκοπίας, η Πολιτεία αναγκάστηκε να προβεί σε γενικά μέτρα και περικοπές καθώς πρωτίστως έπρεπε να ληφθούν μέτρα που να εμποδίσουν την οικονομική κατάρρευση.  Η ταχύτητα και η αναγκαιότητα των αποφάσεων, δεν επέτρεψαν στην τότε πολιτική ηγεσία να μελετήσει ειδικά καθεστώτα εργαζομένων όπως των Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης και υπήρξαν αδικίες.
Αδικίες όμως, τις οποίες, ο ίδιος ο κύριος Πρωθυπουργός, έχει δεσμευτεί ότι θα διορθωθούν, δέσμευση άλλωστε που επανέλαβε και απέναντι στην Ομοσπονδία μας σε συνάντηση μας, στον απόηχο των επιθέσεων στο κατάστημα κράτησης των Τρικάλων, όπου συνάδελφοι μας τραυματίστηκαν.
Οι εκπρόσωποι των Εξωτερικών φρουρών δια στόματος του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Υ.Ε.Φ. τόνισαν ότι:
−     Οι υπηρετούντες ένστολοι και ένοπλοι Εξωτερικοί Φρουροί στα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας, εργάζονται στην πρώτη γραμμή της εσωτερικής ασφάλειας.
−     Τα καθήκοντα μας διακρίνονται από τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας αλλά και ευθύνης, αφού καθημερινά διαχειριζόμαστε υπόδικους και κατάδικους που η παραβατικότητα τους κυμαίνεται από πλημμελήματα έως βαριά ποινικά αδικήματα.
−     Η ιδιαιτερότητα και η επικινδυνότητα του επαγγέλματος μας είναι συναφής με αυτή των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως εξάλλου και το νομοθετικό καθεστώς που διέπει τα καθήκοντα μας, το εικοσιτετράωρο ωράριο μας, το εργασιακό μας αντικείμενο (μεταγωγές, περίπολα, σκοπιές, κ.α.), την στολή, τον οπλισμό και άλλες συναφείς πτυχές της εργασίας μας.
−     Με το ΠΔ 215/2006 καθορίζεται μεταξύ άλλων ότι «η υπηρεσία αυτή αποτελεί ιδιαίτερο ένστολο και ένοπλο Σώμα», γεγονός που τη διαχωρίζει πλήρως από τις υπόλοιπες πολιτικές δημόσιες υπηρεσίες.
−     Πλήθος άλλων νόμων και διαταγμάτων, τα οποία αναφέρονται στο υπόμνημα που επιδόθηκε στους δύο πολιτικούς άνδρες αλλά και σε όλους τους πολιτικούς παράγοντες με τους οποίους γίνονται συναντήσεις, και περιγράφουν τόσο τα καθήκοντα όσο και την εν γένει υπηρεσιακή κατάσταση των εν λόγω υπαλλήλων, συνηγορούν στο γεγονός ότι οι Εξωτερικοί Φρουροί κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους έχουν «τις ίδιες αρμοδιότητες, εξουσίες καθήκοντα και υποχρεώσεις με το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας» (ν. 2721/1999, άρ. 48, παρ. 4) και όχι με το λοιπό πολιτικό δημόσιο προσωπικό.
Εξετάζοντας τις διαφορές στην άσκηση των καθηκόντων μεταξύ των Εξωτερικών Φρουρών και των υπολοίπων πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων, τίθεται εύλογα το ερώτημα γιατί οι Εξωτερικοί Φρουροί δεν έχουν ειδικό μισθολόγιο, αλλά αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία ως υπάλληλοι γραφείου.
Είναι γεγονός ότι η πολιτεία δεν προνόησε ως όφειλε και οι υπάλληλοι εξωτερικής φρούρησης υπέστησαν, με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, ίσως τη μεγαλύτερη μείωση μισθών και πλέον ανήκουν στους πιο χαμηλόμισθους εργαζομένους του δημόσιου τομέα. Συγκεκριμένα η ένταξη τους στους βαθμούς Ε και Δ (από τα μισθολογικά κλιμάκια 16 και 13, αντίστοιχα) επέφερε μείωση στις συνολικές αποδοχές τους της τάξεως του -32,6%, η οποία μετά την αναδρομική επιβολή των κρατήσεων υπέρ του ταμείου αλληλεγγύης και ΤΠΔΥ ανήλθε σε -34,5%.
Μάλιστα, τόσο η απαγόρευση διά νόμου, των μετατάξεων από και προς την υπηρεσία αυτή, όσο και η άνευ λόγου 15ετής  !!!! καθυστέρηση στην ανάδειξη ιεραρχίας, γεγονός για το οποίο οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης φέρουν ακέραιες τις ευθύνες, έχουν καθηλώσει και παγιδεύσει τους Εξωτερικούς φρουρούς στα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια του δημοσίου τομέα, αντιστρόφως ανάλογα με την ποσότητα, σπουδαιότητα και ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών από αυτούς.
Σε όσες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν, τόσο οι πολιτικοί παράγοντες όσο και οι υπουργοί έδειξαν να κατανοούν το πρόβλημα και υποσχέθηκαν ότι θα εξετάσουν το θέμα του μισθολογίου των Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης.
Όπως αναφέρει στο trikalavoice.gr  ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εξωτερικών Φρουρών, Γιάννης Αναγνώστου«πρέπει να πούμε ότι η υπομονή και η ανοχή έχουν φτάσει στα όριά τους, η παρατεταμένη οικονομική ανέχεια που άδικα βιώνουν οι Εξωτερικοί φρουροί τα 4 τελευταία χρόνια κατατασσόμενοι στις βάσεις της μισθολογικής πυραμίδας, αλλά και η μηδενική προοπτική εξέλιξης έχουν οδηγήσει τους Εξωτερικούς Φρουρούς των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας σε απόγνωση ….».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons