Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2015

ΚΟΣΜΟΠΛΗΜΜΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΚΑΒΟΥΚΙ Ή ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ ΣΤΟ ΖΑΡΚΟ

Με την έλευση της νέας χρονιάς οι νέοι του δημοτικού διαμερίσματος Ζάρκου του δήμου Φαρκαδόνας γνωστοποίησαν στους κατοίκους της περιοχής την αναγέννηση της φύσης και την απομάκρυνση του κακού με την αναβίωση ενός πανάρχαιου και εντυπωσιακού εθίμου στο κέντρο του χωριού ανήμερα των Θεοφανείων.
Το έθιμο «Μπουλούκι» ή «καβούκι», χάνεται στα βάθη των αιώνων χωρίς κανείς να θυμάται την εποχή που πρωτοεμφανίστηκε. Η ιστορία αναφέρει πως προήλθε από ένα κράμα εθίμων Διονυσιακής φύσεως, το οποίο αγκαλιάζεται με την αγάπη των κατοίκων του χωριού και της ευρύτερης περιοχής.
 Η αναβίωση του εθίμου γίνεται με την πλήρη υποστήριξη των νέων, ανδρών ηλικίας 17 ως 19 ετών που ετοιμάζονται να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία. Ανήμερα των Φώτων είκοσι (20) περίπου νέοι, με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, μεταμφιεσμένοι σε τσολιάδες, νύφες, αρκούδες, γιατροί και διάβολοι, συγκεντρώνονται στο κέντρο του χωριού όπου ξεκινούν το χορό υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών. Αργά το απόγευμα κι αφού επισκεφθούν τα σπίτια του χωριού, συνεχίζουν το χορό και το γλέντι έως το βράδυ.
 Το «Μπουλούκι» αποτελεί ένα εορταστικό αφιέρωμα για το κλείσιμο του δωδεκαήμερου με αποκορύφωμα το κάψιμο του «Καβουκιού».
 Το «Καβούκι» ένα δημιούργημα από καλάμια και χαρτί τοποθετείται στο κεφάλι ενός νέου που είναι ο αρχηγός του εθίμου.
Χθες μόλις έπεσε το σκοτάδι παρουσία πλήθους κόσμου το «καβούκι» παραδόθηκε στις φλόγες από τη σκούπα του «διαβόλου», ξορκίζοντας το κακό που έφεραν στο πέρασμα τους οι καλικάτζαροι.
 Το παρών στην χθεσινή εκδήλωση έδωσαν ο υποψήφιος βουλευτής κος Θανάσης Λιούτας, η σύζυγος του βουλευτή κ. Μιχάλη Ταμήλου, κα Στέλλα Ντούβλη, φορείς της περιοχής  Δημοτικοί  τοπικοί Σύμβουλοι κ.ά.
Και του χρόνου με υγεία.. χρόνια πολλά!!
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons