Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΝΗ, ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ!!

Μεγάλη Πέμπτη, πίστη στην παράδοση...


Βασική ασχολία των γυναικών της Κρήνης τη σημερινή ημέρα είναι η καθαριότητα  καθώς και το βάψιμο των αυγών (βάφουν πάντα κόκκινα αυγά για να τιμήσουμε την θυσία του Ιησού). Οι μανάδες ράβουν από ένα ρούχο των παιδιών για να έχουν υγεία , τα κουρεύουν για να μεγαλώσουν και περνούν σκουλαρίκια στα μικρά κοριτσάκια.
Η όλη διαδικασία γίνεται με ορισμένη εθιμοτυπία που την συναντούμε μονάχα στην Κρήνη.
 θρηνούν φύση και άνθρωποι
Πένθιμο και βουβό θα είναι το τοπίο απόψε και αύριο στην Εκκλησία του χωριού μας. Η συγκίνηση των πιστών για τη Σταύρωση και τα Πάθη του Κύριου θα είναι έκδηλη. Ο πόνος και η θλίψη θα κυριεύει τους Χριστιανούς που θα συρρέουν στο Ναό των Αγίων Θεοδώρων για να προσκυνήσουν το άχραντο Σώμα του Κυρίου.
Φύση και άνθρωποι θα θρηνούν για το θάνατο του Θεανθρώπου που θυσιάστηκε σηκώνοντας στις πλάτες του τις αμαρτίες του κόσμου.
Οι καμπάνες θα ηχούν πένθιμα ενώ στην Εκκλησία  θα βρίσκεται ο επιτάφιος έτοιμος να στολιστεί για να δεχτεί το Άγιο Σώμα.
Οι Επιτάφιοι Ύμνοι συγκινούν τον καθένα μας καθώς περιγράφουν τις σκηνές του μαρτυρικού θανάτου του Σωτήρα Χριστού.
Τα διδάγματα που μπορεί να αφομοιωθούν από τους Ύμνους όλης της Μ. Εβδομάδας είναι αρκετά, όπως εκείνο που αποτύπωσε στο χαρτί ο Καζαντζάκης:
«Ο μόνος δρόμος της Ανάστασης είναι η Σταύρωση».
Μέχρι αργά το βράδυ μετά τη λήξη της Θείας Λειτουργίας και την ανάγνωση των δώδεκα Ευαγγελίων, απλοί πιστοί, ως επί το πλείστον γυναίκες, παραμένουν στον Ιερό Ναό βοηθώντας στο στολισμό του Επιταφίου.

Θοδωρής Λακιάρας 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons